شناسه خبر:18969
1399/1/7 08:50:00

سپهرغرب، گروه خبر: بیماری ویروسی کووید19 تا پشت درب منازل آمده است، با ماندن در خانه زندگی خود و اطرافیانتان را بیمه کنید.

نرم و آهسته و بی‌خبر از راه رسید، همه را غافلگیر کرد و میهمان ناخوانده شهرها و روستاها شد. حالا دیگر باید از دیده‌بوسی و دست دادن و حضور در مجامع شلوغ پرهیز می‌کردیم تا ویروس کرونا ما را درگیر خود نکند.

نمازجمعه و به دنبال آن جماعت مساجد تعطیل شد، مدارس و دانشگاه‌ها نیز همینطور! حالا دیگر مرتب از رسانه‌ها می‌شنیدیم که جز به ضرورت نباید در مجامع حضور یابیم.

بعضی‌هامان چندان توجهی به هشدارها نداشتیم و رفت و آمدها را با رعایت حداقل‌هایی از موارد احتیاط ادامه دادیم و برخی دیگر برعکس گروه اول به‌شدت ترسیده بودیم و نگرانی سراپای وجودمان را فراگرفته بود، آخر از کشورهایی که پیش از ما درگیر این ویروس بودند اخبار خوبی نمی‌شنیدیم.

کم کم اوضاع تغییر کرد، شیوع کرونا بیشتر شد اما خبرهایی هم از بهبودی بیماران کرونایی به گوش می‌رسید بنابراین نگاه واقع‌بینانه‌تر و همگون‌تری در بین اغلب افراد جامعه شکل گرفت، هم در بین گروه اول احتیاط بیشتر شد و هم نگرانی در بین گروه دوم تعدیل شد اگرچه هنوز هم افرادی هستند که با وسواس و استرس بالا شرایط پیشرفت کرونا را بررسی کرده و هنوز هم عده‌ای چندان با جدیت به این ماجرا نگاه نمی‌کنند و سفر و خرید و... را از زندگی خود حذف نکرده‌اند.

حالا مردم اقبال چندانی به میزبانی و میهمانداری و یا استقبال از مسافران دیگر شهرها نداشتند، بازار، رونق سال‌های قبل را نداشت، حتی عیادت از بیماران بستری در بیمارستان‌ها هم ممنوع اعلام شد و حالا خبرهایی هم از ابتلای برخی شخصیت‌های برجسته هنری، سیاسی و حتی ورزشی از گوشه و کنار کشور و جهان به گوشمان می‌رسید.

شرایط ویژه‌ای بر زندگی مردم حاکم شده بود و چاره‌ای هم نبود، برای سلامت بودن و سلامت ماندن باید تن به این شرایط می‌دادیم چراکه این ویروس موذی می‌توانست تا دو هفته در بدن هریک از ما پنهان باشد و هیچ علائمی از خود نشان ندهد و ما باید برای دفع زنجیره انتقال از اغلب روابط اجتماعی و خویشاوندی صرف‌نظر می‌کردیم.

نوروز از راه رسید و ما آئین و رسم نوروزی دید و بازدید را به جا نیاوردیم، در فرصت تعطیلات نوروزی سفر نکردیم، خرید نداشتیم، قلب‌هامان اگرچه برای دیدار هم می‌تپید اما برای حفظ سلامتی یکدیگر دوری و دوستی را برای مدتی جایگزین تجدید دیدار و مجالست کردیم، تا وقتی که میهمان ناخوانده و شاید ناخوشایند چینی از شهرها و روستاهامان رخت بربندد و برود، تا نفسی تازه کنیم و نشاطی به جان آوریم.

با همه این بالا و پایین‌ها و نظم و چارچوبی که حاکم شد هنوز عده‌ای را می‌بینیم که همین روزهای اواسط نوروز از سفر و خرید و دورهمی دست نمی‌کشند، عده‌شان شاید زیاد نباشد اما همین تعداد هم می‌توانند زحمات دیگران را بی‌ثمر کرده و تعداد مبتلایان را در هر شهر و استان بیشتر کنند.

دکتر منوچهر کرمی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در خصوص شرایط ویروس کرونا و مبتلایان آن در استان همدان می‌گوید: نخستین مورد بیمار COVID-19 در استان که دارای بیماری زمینه‌ای هم بود سابقه مسافرت به یکی از شهرهای پرشیوع را داشت و پس از بازگشت از سفر در تاریخ بیست و سوم بهمن ماه 1398 دچار علائم مشکوک به کرونا شده و بیست و پنجم بهمن ماه در بخش ایزوله یکی از بیمارستان‌های استان بستری و در تاریخ دوم اسفندماه 1398 فوت کرد.

او ادامه می‌دهد: پس از آن به‌تدریج شیوع این بیماری در همه شهرستان‌های استان گزارش و منتشر شد، تعداد موارد مشکوک به بیماری COVID-19 تا پنجمین روز از فروردین ماه حدود 900 نفر شد که در بیمارستان‌های استان بستری و تحت اقدامات درمانی قرار گرفته‌اند. از این تعداد حدود 290 نفر ( نزدیک به 30 درصد) از نظر آزمایش PCR مثبت قطعی گزارش شده که شامل 52 درصد مرد و 48 درصد زن هستند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه مبتلایان کووید19 از نظر محل سکونت 70 درصد در مناطق شهری و 30 درصد در مناطق روستائی سکونت دارند عنوان می‌کند: در مجموع در حدود 8 درصد از بیماران سابقه مسافرت داشته‌اند.

او اذعان می‌دارد: 72 درصد از بیماران کرونایی در استان بهبود یافته‌اند که در مقایسه با میانگین کشوری از وضعیت مطلوبتری برخودار هستیم همچنین در موارد ابتلا که در سطح کشور به ازای هر 100 هزار نفر 37 مورد ابتلا داشته‌ایم در استان همدان در این مقیاس 14 نفر مبتلا شده‌اند که شهرستان‌های اسدآباد، فامنین و نهاوند به ترتیب در بالاترین رده‌های ابتلا قرار دارند.

دکتر کرمی تعداد موارد فوت ناشی از کرونا را 25 مورد برشمرده و می‌گوید: 60 درصد آنان دارای بیماری‌های زمینه‌ای و 72 درصد آنان بالای 70 سال سن داشته‌اند که از نظر آماری معنی‌دار است.

او در ادامه با تأکید بر اینکه لازم نیست همه مردم برای تشخیص بیماری به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی مراجعه کنند تصریح می‌کند: به‌نظر می‌رسد موج دوم شیوع بیماری از بیمارستان‌ها آغاز خواهد شد و این برای کادر درمان و افرادی که در بیمارستان‌ها بستری هستند نگران‌کننده است بنابراین مردم احتمال ابتلا و سلامتی خود را از طریق ثبت‌نام در سامانه salamat.gov.ir بررسی و یا با شماره‌های 4030 تماس حاصل کنند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان، "ماندن در خانه" را ساده‌ترین و بهترین راه مقابله با این بیماری می‌داند و معتقد است کرونا تا پشت درب منازل افراد آمده و تنها راه در امان ماندن از آن این است که در خانه بمانیم و در به رویش نگشاییم.

او می‌گوید: بر اساس گزارشات محدود، علائم بیماری کرونا در کودکان خفیف‌تر و شبیه سرماخوردگی است. کودکانی که مشکلات سلامتی دارند ممکن است در خطر بالایی از عفونت باشند. موارد عفونت کودکان در چین بیشتر در بررسی‌های ردگیری تماس خانوار شناسایی شده‌اند.

     با زیاد سخن گفتن درباره کرونا فرزندانمان را وحشت‌زده نکنیم

دکتر کرمی ادامه می‌دهد: بچه‌ها با شنیدن صحبت بزرگترها و همچنین شنیدن اخبار مربوط به ویروس کرونا، به دلیل این که نمی‌دانند چه اتفاقی دارد می‌افتد، بیش از بزرگترها دچار ترس و وحشت می‌شوند بنابراین لزومی ندارد مدام در مورد این بیماری در خانه و در جمع اعضای خانواده بحث و گفتگو کنیم و خود و فرزندانمان را دچار استرس کنیم.

او هم مانند همه پزشکان دیگر که ما را به رعایت اصول بهداشتی توصیه کردند بر شستن مداوم دست‌ها تأکید می‌کند و اظهار می‌دارد که اقدامات بهداشتی و پیشگیرانه برای کودکان نیز باید اجرا شود که شامل شستشوی مرتب دستها، پوشاندن دهان به هنگام عطسه یا سرفه با دستمال یا آرنج خم شده و سپس انداختن دستمال داخل سطل درب‌دار است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در پایان با اشاره به اینکه برخی از پرستاران و پزشکان کادر درمان روزهاست که از خانه و خانواده خود دور هستند و حتی فرزندان و پدر و مادر و همسر خود را ندیده‌اند تأکید می‌کند: این روزها که ما در خانه‌ها پناه گرفته‌ایم تا از شر کرونا در امان بمانیم بعضی از پزشکان و پرستاران مجبور هستند شب و روز خود را در بیمارستان سر کنند چون ممکن است در اثر تماس با بیماران کرونایی مبتلا باشند و نمی‌توانند با این شرایط حتی برای استراحت، به منزل خود بروند و جان دیگر اعضای خانواده را به خطر بیندازند.

او می‌گوید که این بیماری زن و مرد نمی‌شناسد و مسافر یا بومی برایش تفاوتی ندارد چون درگیر اقلیم و آب و هوا نیست، هرجا بخواهد می‌رود و هرکه را بخواهد مبتلا می‌کند بنابراین نمی‌توان گفت حالا که نوروز است و هوا کمی بهاری و گرم شده می‌توان به نابودی ویروس امید داشت، نمی‌توان نوروز امسال را مثل سال‌های قبل گذراند و با کمترین بی‌احتیاطی جان خود و عده‌ای دیگر را به خطر انداخت.

دکتر کرمی معتقد است کسانی که در این شرایط سفر می‌کنند و به توصیه‌های پزشکان و مسئولان توجه ندارند به راحتی تلاش کادر بهداشت و درمان را هدر داده و زحماتشان را دوچندان می‌کنند زیرا تا وقتی که این زنجیره قطع نشود همچنان باید منتظر افزایش تعداد بیماران مبتلا بود.

او همه دغدغه این روزهای سیستم بهداشت و درمان کشور را رفتار مردم در نیمه دوم نوروز برشمرده و عنوان می‌کند: اگر مردم مثل سال‌های قبل در نیمه دوم نوروز موج دیگری از سفر را آغاز کنند و یا در روزهایی مثل روز طبیعت برای دورهم بودن و به طبیعت رفتن اقدام کنند نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم روند شیوع به ثبات برسد و شیب صعودی خود بکاهد و این یعنی بیشتر شدن زحمات مدافعان عرصه سلامت و هدر رفتن سرمایه و انرژی فعالان سیستم بهداشت و درمان کشور.

خوب نوروز هم چند روز دیگر به پایان می‌رسد و ما می‌مانیم و اثری که در این مدت از خود بر روند شیوع کرونا برجای گذاشتیم، هیچ دستی از غیب نخواهد رسید هرچه هست دست من و توست، رفتار ما می‌تواند چرخه انتقال این ویروس را همین‌جا در همین روزهای نوروز قطع کند یا نه بر روند شیوع اضافه کند و افراد دیگری را درگیر و مبتلا و حتی خدای ناکرده عزادار کند.

من و تو می‌توانیم ناقل ویروس باشیم و خود بی‌خبر مانده باشیم اما همین که با پدربزرگ و مادربزرگ مسن یا افراد آسیب‌پذیر فامیل دیدار کنیم قادریم ویروس را به آنه‌ا منتقل کرده و ای بسا بیمارشدن آنها را شاهد باشیم.

این رفتار اجتماعی من و توست که آینده سلامت کشور را در این روزها رقم خواهد زد، پس در خانه بمانیم و برای زندگی و زنده ماندن خود و عزیزانمان به حد توان مسئولیت خود را بپذیریم، باشد که به‌زودی زود جشن نابودی این ویروس را در کنار هم و با حضور همه عزیزانمان به پا کنیم.

شناسه خبر 18969