سپهرغرب، گروه سلامت : آلودگی با ویروس کرونا در بیشتر مبتلایان نهتنها خطرناک نیست بلکه نیاز به بستری در بیمارستان نیز ندارد. به بیان دیگر با رعایت نکات ایمنی و تغذیهای در خانه دوران نقاهت دو تا سه هفتهای این بیماری ویروسی طی خواهد شد و بیمار دوباره سلامت خود را باز خواهد یافت البته ضروری است که توصیههای لازم برای پیشگیری از شیوع بیماری به سایر افراد در منزل بهطور جدی رعایت شود.
پای صحبتهای دکتر فریبا شیروانی، متخصص عفونی و فوقتخصص اطفال نشستهایم تا مروری داشته باشیم بر نکاتی که باید در دوران نقاهت کرونا در خانه رعایت شود.
انتقال ویروس کرونا از فرد به فرد و از طریق ترشحات تنفسی در هنگام عطسه و سرفه و تماس دست با سطوح آلوده رخ میدهد، ولی از طریق هوا منتقل نمیشود.
دکتر فریبا شیروانی با مروری بر علائم شایع کرونا میگوید: علائم این بیماری شامل ایجاد حالت بیماری یک تا 14 روز قبل از ایجاد علائم اصلی مانند تب، خستگی و سرفه خشک است. البته این بیماری فقط در موارد نادر بیماری ممکن است جدی و کشنده شود که در چنین شرایطی علائم بیماران شامل اختلالات تنفسی و کمشدن فشار اکسیژن خون است.
درگیری با نوع شدید کرونا
انواع شدید بیماری معمولا در سنین بالا و در افرادی که مشکل زمینهای دارند مانند آسم و دیابت و
بیماریهای قلبی و بدخیمی، ممکن است دیده شود.
این متخصص عفونی در این باره میافزاید: در بعضی از بیماران نیز علائم پوستی و گوارشی و کلیوی دیده میشود. فراموش نکنید که بیماری در کودکان شدت کمتری دارد و بهصورت سرماخوردگی خفیف است ولی در کودکانی که مشکل زمینهای دارند، ممکن است عوارض تنفسی شدید شود.
دوران بستری در خانه
همه بیماران لازم نیست در بیمارستان بستری شوند و میتوان با توصیههای لازم آنها را در منزل درمان کرد. فقط این دسته از بیماران باید نکات ایمنی را رعایت کنند تا دیگر اعضای خانواده آلوده نشوند.
دکتر شیروانی موارد ضروریای که باید در چنین شرایطی رعایت شود را چنین بر میشمارد:
این افراد باید شستوشوی دستها را بهطور مرتب با یک محلول با پایه الکلی انجام دهند و در صورتی که دستها بهطور واضح آلوده باشد از آب و صابون استفاده کنند. فاصله بیمار از سایر افراد، حداقل باید یک متر باشد و بیمار باید ماسک طبی را در حد امکان بهطور مداوم استفاده کند.
وقتی تحمل طولانی ماسک مشکل میشود
اگر ماسک قابل تحمل نباشد باید روی بینی و دهان هنگام عطسه و سرفه با دستمال پوشیده شود و بعد از دفع ترشحات باید از یک دستمال استفاده کرد و آن را باید بلافاصله دور انداخت. این متخصص عفونی با بیان مطالب فوق میافزاید: بعد از تماس با ترشحات تنفسی، دست باید تمیز شود.
در مورد مصرف صحیح ماسک باید گفت نباید به ماسک دست زد و برداشت ماسک باید بدون تماس با سطح آن باشد. باید آن را بدون تماس با سطح آن برداشت. بعد از دور انداختن ماسک دستها باید ضدعفونی شود. در صورت مرطوبشدن ماسک، باید آن را بلافاصله عوض کرد. ماسکهای یک بار مصرف را نباید دوباره استفاده کرد. ماسکهای پارچهای در مواردی که امکان استفاده از ماسکهای طبی نیست میتوانند استفاده شوند ولی مصرف آنها مورد سوال است.
غذاهای مناسب برای مقابله با کرونا
مصرف مواد غذایی مناسب در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی از جمله کرونا و نیز در دوران نقاهت بیماری، نقش مهمی در بهبود و عدم ابتلا دارد. اما به این معنی نیست که اگر مواد غذایی بهخصوصی را مصرف کردیم، در برابر ابتلا به کرونا کاملا ایمن شدهایم. همچنین سوءتغذیه احتمال ابتلا به بیماری شدید را بیشتر میکند.
دکتر شیروانی در این باره تاکید میکند: در هنگام غذا خوردن نباید از دست استفاده شود. گوشت بایستی کاملا پخته و مواد غذایی دیگر نیز کاملا شسته شود. در مصرف آجیل بهتر است از انواع بدون نمک استفاده شود. استفاده از منابع پروتئینی مانند مرغ، حبوبات، گوشت و تخممرغ مهم است. مصرف چربی و نمک نیز باید به حداقل برسد و از مصرف سوسیس و کالباس و غذاهای چرب نیز باید بهطور جدی پرهیز شود.
باورهای کرونایی که نباید باور کنید
دکتر شیروانی با اشاره به دست به دست شدن توصیهها و باورهای اشتباه و غیرعلمی بهویژه در فضای مجازی، این باورهای اشتباه را مرور میکند:
پشه نمیتواند باعث انتقال بیماری شود.
درست است که کودکان کمتر مبتلا میشوند ولی آنها نیز از ابتلا به بیماری شدید مصون نیستند.
حمام گرم مانع ابتلای افراد به ویروس کرونا نمیشود.
اگر ده ثانیه هوا را در ریه نگه داریم و سرفه نکنیم، دلیل بر آن نمیشود که مبتلا به کرونا نیستیم.
آنتیبیوتیکها، مواد افیونی و الکل باعث از بین رفتن کرونا ویروس نمیشوند. توجه داشته باشید که در صورت ایجاد علائم تنفسی در خود یا نزدیکانتان حتما به پزشک مراجعه کنید و بدانید که در صورت رعایت نکات بهداشتی، حتی اگر به بیماری مبتلا شوید به دلیل ورود بار کمتر ویروس، ابتلای خفیفتری به بیماری کرونا خواهید داشت.
خوراکیهای تقویتکننده سیستم ایمنی
مصرف کدوحلوایی، شلغم، لبو، جوانه گندم، ماش و شبدر را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
مصرف انار، پرتقال، گریپفروت، لیموشیرین، لیموترش، نارنگی و سیب نیز به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند.
مصرف مایعات و بهخصوص آب در بهبود کرونا بسیار مهم است و در بزرگسالان روزانه شش تا هشت لیوان باید مصرف شود. مصرف سوپ و آش همراه با آبلیموی تازه و مایعات گرم نیز کمککننده است.
در مورد اثر ضدکرونایی مصرف سیر و زنجبیل بسیار توصیه شده است، اما مصرف متعادل آنها پیشنهاد میشود.
شناسه خبر 20848