معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار همدان:
چهاربانده کردن محور همدان- گلتپه- علیصدر در مسیر انتخاب سرمایهگذار
سپهرغرب، گروه خبر- طاهره ترابی مهوش:معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار همدان با اشاره به آنکه خوشبختانه این پروژه از سال گذشته در پیوست یک ردیف بودجه دولت به شرط مشارکت بخش خصوصی قرار گرفته است، گفت: درحال حاضر وزارت راه و شهرسازی با چند سرمایهگذار و پیمانکار پای مذاکره نشسته که ازجمله آنها میتوان به قرارگاه خاتمالانبیا اشاره کرد.
از طرفی یکی از مهمترین شاخصهای توسعهیافتگی در منطقه، وجود شبکه حملونقل و جادههای ایمن و مناسب برای دسترسی و ارتباط با سایر مراکز مهم کشور بوده که به گفته بسیاری از کارشناسان تأثیر این عامل بر رشد و گسترش سایر عوامل توسعه انکارناپذیر است.
با توجه به آنچه درباره اهمیت راههای روستایی گفته شد، بر آن شدیم تا نیمنگاهی به وضعیت راههای روستایی استان همدان و همچنین وضعیت کنونی آنها بیندازیم؛ چراکه برخی از راههای مواصلاتی روستایی با وجود اینکه عنوان روستایی را یدک میکشند، از اهمیت بالایی برخوردار هستند که دراینباره میتوان به چهاربانده کردن مسیر همدان- علیصدر بهعنوان مهمترین محور گردشگری اشاره کرد. حال آنکه اردیبهشتماه سال 96 بود که محمدعلی پورمختار، نماینده وقت مردم بهار و کبودراهنگ در مجلس شورای اسلامی از آغاز اجرای طرح چهاربانده شدن مسیر همدان به گلتپه و علیصدر خبر داد و گفت: این طرح از مصوبات سفر ریاستجمهوری است که طی سال جاری در ردیف بودجهای مجلس قرار گرفت و بهزودی کلنگزنی خواهد شد.
تأملبرانگیزتر اینکه آبانماه همان سال نیز فرهاد فرزانه، مدیرکل وقت راه و شهرسازی استان همدان از آغاز طرح مطالعات تعریض محور همدان– علیصدر به طول 68 کیلومتر خبر داد و گفت: این تعریض به 85 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، اما تاکنون مبلغی به استان تخصیص نیافته است. حال آنکه پس از گذشت تقریباً سه سال از مطرح شدن این بحث، هنوز شاهد تغییری در این مسیر شریانی نبودهایم؛ بر این اساس با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا با سرهنگ رضا عزیزی، رئیس پلیس راه استان همدان و نیز فرهاد فرزانه، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار استان همدان گفتوگویی را ترتیب دهیم که در ادامه میخوانید:
رئیس پلیس راه استان همدان با بیان اینکه با بروز کرونا امسال شاهد کاهش تردد در کلیه مسیرهای پُرتردد استان بودیم، گفت: امسال تردد در مسیرهای مواصلاتی استان که عمدتاً نتیجه حضور گردشگران و مسافران در استان بود، 17 درصد کاهش داشته است.
سرهنگ رضا عزیزی با تأکید بر آنکه طی سنوات گذشته در این محور سالانه بهطور متغیر 17 تا 35 نفر فوتی داشتیم، اذعان کرد: این عدد هرساله متناسب با میزان رعایت استانداردهای رانندگی از سوی رانندگانی که در این مسیر تردد داشتند، تغییر میکرد.
وی با اشاره به آنکه این محور از فرعی بلوار نجفی آغاز و به شهرستان بیجار کردستان منتهی میشود، اظهار کرد: عمده ترددها از این مسیر به بازدیدکنندگان از غار علیصدر تعلق دارد.
سرهنگ عزیزی افزود: با توجه میزان تردد و افزایش تلفات جادهای در این محور مواصلاتی پُرتردد استان، چندین مکاتبه با معاونت عمرانی پیشین استاندار در راستای لزوم چهاربانده کردن مسیر داشتیم و خوشبختانه این مکاتبات مورد قبول واقع شد.
این مقام مسئول عنوان کرد: در این محور اغلب تصادفات برحسب دوطرفه بودن جاده در بستر عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی همچون رعایت نکردن حق تقدم و نیز سبقت غیر مجاز رخ میدهد.
وی با تأکید بر اینکه با وجود تصویب طرح چهاربانده کردن محور همدان علیصدر به نظر میرسد بهدلیل شرایط اقتصادی در عمل شاهد اجرای پروژه نبودیم، ابراز کرد: حتی قرار بود بنا به اولویت تبیینشده فاز نخست آن از فرعی بلوار نجفی تا شهرستان بهار به طول 15 تا 16 کیلومتر به اجرا درآید و برخی از کلنگزنی آن در سفر ریاستجمهوری خبر دادند.
رئیس پلیس راه استان همدان با تأکید بر اینکه درحال حاضر نیز با وجود کاهش ترددها در محورهای مواصلاتی استان اجرای طرح چهاربانده کردن این محور در فاز نخست (همدان تا بهار) ضروری است، خاطرنشان کرد: با توجه به وجود چند شهرک صنعتی، شهر جهانی سفال لالجین و نیز تردد کشاورزان، در این محور همچنان شاهد تردد بالا هستیم.
وی ادامه داد: با توجه به تردد بالا در این محور، بیشترین تصادفات نیز در این محدوده (فرعی بلوار نجفی تا بهار) اتفاق میافتد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار همدان نیز با بیان اینکه در راستای تعیین اعتبار درست یک پروژه لازم است که اجرای آن در ردیفهای ملی قرار گیرد، گفت: شروع پروژهای در غیر از بستر ردیفهای ملی بیانگر آن است که از پشتوانه مالی مناسب برخوردار نیست و ممکن است تکمیل پروژه سالهای سال به طول انجامد.
فرهاد فرزانه افزود: بر این اساس برای محور همدان– گلتپه– علیصدر سال گذشته وزارت راه و شهرسازی توانست با همکاری سازمان برنامه و بودجه اجرای این پروژه را در پیوست یک قانون بودجه لحاظ کند.
وی با تأکید بر اینکه البته قرار گرفتن پروژه در پیوست یک با دیگر پروژهها متفاوت بوده، اذعان کرد: در این پروژه شرط مشارکت 70 درصدی بخش خصوصی در تأمین اعتبار تعیین شده است.
فرزانه ادامه داد: این به آن معنا است که باید برای این پروژه سرمایهگذار پای کار بیاید، بنابراین چند سرمایهگذار و پیمانکار با وزارت راه و شهرسازی وارد مذاکره شدند که ازجمله آنها قرارگاه خاتمالانبیا است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار همدان با اشاره به سفر اخیر نوبخت (رئیس سازمان برنامه و بودجه) به استان همدان، گفت: در این سفر در راستای تسهیل حضور سرمایهگذار برای اجرای پروژه قرار شد اصلاحیه دیگر جهت کمک به استان در دستور کار قرار گیرد تا بتوانیم از محل ماده 56 به سرمایهگذار از طریق اعطای تسهیلات کمک کنیم.
فرزانه با تأکید بر آنکه بر این اساس در پروژه مذکور بخشی از اعتبار لازم از طریق دولت و مابقی قرار است از سوی بخش خصوصی و سرمایهگذار با درنظر گرفتن تمهیداتی جهت بازگشت سرمایه وی تأمین شود، اذعان کرد: این کار نیازمند برخی مطالعات بود که اخیراً اداره کل و راه و شهرسازی این مطالعات را در دستور کار خود قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه خوشبختانه بهتدریج پروژه از یک جایگاه ملی برخوردار شده است، عنوان کرد: در پروژههای مالی که در ردیف پیوست یک قرار میگیرند، دولت بهعنوان یک تکلیف قانونی مکلف است تا اتمام پروژه نسبت به تأمین اعتبار آن پای کار باشد؛ این درحالی است که در پروژههای با ردیف ملی ماده 20 هرساله باید پیگیر اعتبار بود و ممکن است دولت نتواند همواره همکاری لازم را با پروژه در عرصه تأمین اعتبار داشته باشد.
فرزانه با بیان اینکه یکی از دلایل تأخیر در اجرای این پروژه قرار دادن آن در ردیف اعتبارات و ملی پیوست یک بود، خاطرنشان کرد: قرار گرفتن پروژهای در ردیف پیوست یک نیازمند پیگیری و ممارست بالایی است که خوشبختانه این مهم برای پروژه محقق شد.
معالوصف؛ با توجه به تمهیدات اندیشیده شده برای حضور سرمایهگذار در این پروژه، در بستر اعطای تسهیلات انتظار میرود اینبار اداره کل راه و شهرسازی با همت مضاعفی پای کار آمده و با جدیت بیشتر تمهیدات حضور سرمایهگذار برای اجرای پروژه فراهم آورد؛ زیرا محور همدان علیصدر چنان که گفته شد یک محور حیاتی در حوزه گردشگری است و میبایست برای کاهش تصادفات آن زیرساختهای لازم ازجمله جاده و راه امن درنظر گرفته شود.
گفتنی است، برای دریافت اطلاع از آخرین وضعیت جذب سرمایهگذار بر آن شدیم تا با معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی استان همدان گفتوگویی داشته باشیم، اما گویا جناب مدیرکل انجام هرگونه مصاحبه با خبرنگاران را منوط به هماهنگی و دریافت اجازه از روابط عمومی کرده و این هماهنگی با سختگیریها و درعینحال عدم درک کار رسانهای از سوی روابط عمومی محترم این دستگاه حداقل فرصتی یکهفتهای را میطلبد، بنابراین از آنجایی که پیگیری خبرهای تولیدی در این رسانه بهروز است، امکان هماهنگی برای هر موضوع با روابط عمومی فراهم نیست؛ انتظار میرود این اداره کل جهت تسهیل ارتباط رسانهها رویکرد خود را تغییر دهد.
شناسه خبر 29944