شناسه خبر:11637
1398/6/14 08:57:33
156 روز ‌از ‌سیل‌ ‌معمولان‌ گذشت؛

نگرانی مردم از سرپناهی که هرروز وعده‌اش را می‌دهند

سپهرغرب، گروه خبر: شهر سیل‌زده معمولان پنج ماه پس از سیل ویرانگر، حالا روزهای متفاوتی را سپری می‌کند و مردم نگرانی‌هایی دارند.

سیل فروردین‌ماه این میهمان ناخوانده امسال علاوه بر بی‌خانمان کردن هزاران نفر، خسارات جبران‌ناپذیری به معمولان وارد کرد؛ به‌طوری ‌که خانه‌های شهری در ضلع غربی شهر و روستاهای این بخش تا سقف در گل‌ولای فرو رفتند و سفره‌های هفت‌سین غرق در اندوه کشکان شد؛ با وجود گذشت بیش از پنج ماه از سیل ویرانگر، هنوز هیچ اقدامی برای بازسازی دیوار ساحلی شهر معمولان انجام ‌نشده و 27 منزل مسکونی که به روی ترانشه ساحلی قرار دارند، در معرض تخریب هستند؛ همچنین لایروبی رودخانه کشکان شروع نشده و با توجه به تغییر مسیر این رودخانه، در نخستین بارندگی مردم با مشکلات فراوانی روبه‌رو می‌شوند.

اصلی‌ترین مطالبه مردم بخش معمولان بازسازی محور معمولان به مرکز لرستان و مرکز شهرستان پلدختر است که با گذشت بیش از پنج ماه هیچ کاری برای این محور انجام‌ نشده و آن همچنان شنی، خاکی و غیر ایمن است و با نخستین بارندگی ارتباط بخش معمولان قطع خواهد شد؛ همچنین پُل دولِ‌گپ که در مسیر جاده ترانزیتی معمولان به خرم‌آباد قرار دارد و در سیلاب پنجم فروردین‌ماه تخریب‌ شده، هنوز بازسازی نشده و یک محور جایگزین غیر ایمن برای آن درنظر گرفته ‌شده است.

پُل‌های ارتباطی برگلان سوخته، کلات زیودار، طاق عباسعلی، ریخان سه، تودارشاکرمی، دول‌گپ و بن‌تومان با گذشت ماه‌ها بعد از بحران سیلاب هنوز نصب نشده‌اند و مردم این روستاها با وجود محور جایگزین مشکلات فراوانی برای تردد و فروش محصولات کشاورزی دارند که باید تا قبل از فصل بارش‌ها این پُل‌ها تعیین تکلیف شوند.

شغل بیشتر مردم منطقه معمولان کشاورزی بوده و آنان در سیلاب فروردین‌ماه محصولات کشاورزی و باغات خود را از دست دادند، به‌طوری‌ که بخشی از زمین‌های کشاورزی در حاشیه کشکان اصلاً وجود خارجی ندارند و به سنگلاخ تبدیل‎ شده‌اند؛ همچنین بعد پنج ماه از سیلاب هنوز خسارت به کشاورزان آسیب‌دیده پرداخت نشده است.

مشکلات شهر سیل‌زده معمولان به اینجا ختم نمی‌شود، هنوز برای بیش از 100 واحد مسکونی که در سیلاب تخریب شدند، زمین درنظر گرفته نشده و مردم نگران هستند که نتوانند تا قبل از بارش‌ها سرپناه مناسب داشته باشند.

رئیس بنیاد مسکن کشور طی بازدیدی که هفته گذشته از مناطق سیل‌زده معمولان داشت، این نوید را به مردم داد که لرستانی بهتر و آبادتر از قبل خواهیم ساخت؛ حالا باید منتظر ماند و دید آیا تا قبل از فصل بارندگی مردم دارای سرپناه می‌شوند یا خیر؟

      روستای سرنجه و زیودار مشکل زمین دارند

رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اردبیل آخرین وضعیت بازسازی مناطق سیل‌زده شهر و بخش معمولان را تشریح و اظهار کرد: در این شهر 250 واحد احداثی و در روستاهای بخش معمولان 800 واحد احداثی وجود دارد که درحال حاضر همه واحدهای احداثی روستایی برای گرفتن تسهیلات به بانک معرفی می‌شوند؛ پی‌سازی حدود 550 واحد و اسکلت‌بندی 250 واحد نیز انجام ‌شده است.

فرهاد سبحانی با اشاره به اینکه بازسازی روستاهای بخش معمولان وضعیت خوبی دارد، افزود: ستاد معین اردبیل بیشترین تعداد جابه‌جایی روستاها را داشت، ستادهای دیگر مثل ما با مشکل روبه‌رو نبودند.

رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اردبیل با اعلام اینکه روستاهای دمرود علیا، چم‌شهران، ابراهیم‌آباد‌، چم‌کبود و زوانتل جابه‌جا شدند که برای همه این روستاها زمین پیدا کرده و سایت زده‌ایم، عنوان کرد: به‌جزء روستای سرنجه و زیودار که درحال مذاکره برای پیدا کردن زمین مناسب هستیم، مابقی مشکل خاصی ندارند.

وی با ابراز اینکه برای بازسازی روستاها از کمک خیرین و سپاه استفاده می‌کنیم، اضافه کرد: سپاه پاسداران استان اردبیل برای بازسازی به واحدهای تخریبی روستاها آجر رایگان می‌دهد و خیرین هم برای ساخت در و پنجره و حمل وسایل ساخت‌وساز به مردم کمک می‌کنند تا آنان به مشکل برنخورند که اگر این کمک‌ها نبود، سرعت ساخت‌وسازها پایین می‌آمد.

      120 قطعه زمین واگذار شد

سبحانی گفت: در شهر معمولان دو نوع واحد تخریبی داشتیم که 120 واحد در حریم و بستر رودخانه کشکان واقع شده بودند و برای آن‌ها سایت درنظر گرفتیم که قرعه‌کشی شده و 120 قطعه واگذار و تعیین تکلیف شدند.

وی تصریح کرد: حدود 130 واحد مسکونی در بستر رودخانه نبودند منتها در حریم تکمیلی که امور آب داده، واقع شده‌ بودند که خانه‌های آن‌ها تخریب نشده و بعد از پاک‌سازی در خانه‌هایشان زندگی می‌کنند؛ اما درنهایت باید جابه‌جا شوند، چون امور آب می‌گوید که اگر سیل بیاید، در خطر هستند.

رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اردبیل خاطرنشان کرد: دو زمین برای واحدهای به‌جامانده درنظر گرفته ‌شده که استانداری و ادارات لرستان باید به ما بگویند کدام زمین را آماده‌سازی کنیم و منتظر نظر آن‌ها هستیم؛ اما این واحدها هیچ‌کدامشان مشکل حاد ندارند، چون مردم خانه‌ها را پاک‌سازی و خشک کرده و در آن‌ها زندگی می‌کنند.

سبحانی با بیان اینکه بازسازی واحدهای مسکونی در سایت شهر معمولان خوب پیش می‌رود، اظهار کرد: پروانه‌ها صادر و به بانک معرفی شدند‌ که تعدادی به ثبت رسیده و فونداسیون درحال اجرا بوده و یک کارگاه فعال است.

وی افزود: کسانی که در معمولان معترض‌اند، کسانی هستند که در حریم تکمیلی رودخانه کشکان قرار دارند که درحال پیدا کردن زمین برای آن‌ها هستیم و به ما گفته‌اند که این هفته تعیین تکلیف می‌شوند؛ هرچند تأکید می‌کنم مردم آنجا مشکل حاد ندارند.

      پرداخت وام و تسهیلات به سیل‌زدگان

رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اردبیل عنوان کرد: وام‌های بلاعوضی که بابت اجاره‌بها بود، به واحدهای تخریبی شهر معمولان پرداخت ‌شده و به برخی‌ نیز در مراحل ساخت پرداخت می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه یک‌هزار و 250 واحد تعمیری در بخش معمولان وجود دارد، خاطرنشان کرد: کار بازسازی واحدهای تعمیری در بخش معمولان به پایان رسیده است.

سبحانی با بیان اینکه شهر معمولان و 125 روستای آن زیر نظر ستاد معین استان اردبیل هستند، گفت: به امید خدا تمام سعی‌ ما این است که تمام مراحل بازسازی تا آخر سال به پایان برسد.

شهردار معمولان نیز با تصریح بر اینکه مشکلاتی در این شهر سیل‌زده وجود دارد، اظهار کرد: حدود 100 واحد مسکونی که تخریبی هستند، هنوز زمین برای احداث در اختیار آن‌ها قرار نگرفته است.

      آغاز نشدن بازسازی دیوار ساحلی معمولان

محمد عزیزی با ابراز اینکه برخی مردم به‌سبب آنکه زمین در اختیارشان قرار نگرفته بلاتکلیف مانده‌اند، افزود: بازسازی دیوار ساحلی شهر معمولان شروع نشده و با توجه به نزدیک شدن فصل زمستان و بارندگی‌ها، انتظار داریم ترانشه ساحلی را بازسازی کنند.

وی بیان کرد: اگر دیوار ساحلی شهر معمولان بازسازی نشود، احتمال رانش این ترانشه وجود دارد و 27 منزل مسکونی در خطر تخریب هستند که انتظار داریم ستاد معین اردبیل مستقر در این شهر واحدها را هم جابه‌جا کند.

عزیزی گفت: تاکنون 30 پروانه ساخت در شهر معمولان توسط شهرداری صادر شده که آمادگی داریم درصورت واگذاری زمین از طرف بنیاد مسکن، پروانه‌های ساخت‌وساز را صادر کنیم.

شهردار معمولان خاطرنشان کرد: از ستاد معین استان اردبیل مستقر در این شهر انتظار داریم تا قبل از شروع فصل بارندگی‌ها زمین برای ساخت سرپناه در اختیار مردم قرار بدهند.

      جابه‌جایی 8 روستا

رئیس ستاد معین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان اردبیل نیز با اشاره به اینکه تعمیرات یک‌هزار و 395 واحد تعمیری در بخش معمولان به پایان‌ رسیده، اظهار کرد: یک‌هزار و 50 واحد احداثی در این بخش وجود دارد که 800 واحد در روستاها بوده و 572 واحد از این تعداد درحال ساخت‌وساز است.

موسی‌الرضا فعال‌پور با اشاره به اینکه در شهر معمولان 121 قطعه زمین جهت ساخت‌وساز واحدهای مسکونی برای سیل‌زدگان واگذار شده که 60 واحد پی‌ریزی و پی‌کنی شده است، افزود: فونداسیون این 60 واحد انجام شده است و در مرحله ستون و سقف هستند.

رئیس ستاد معین بنیاد مسکن استان اردبیل در بخش معمولان با اعلام اینکه هشت روستا در این بخش جابه‌جا شده که زمین برای همه آن‌ها درنظر گرفته‌ایم، عنوان کرد: جابه‌جایی 32 واحد مسکونی در روستای چم‌شهران انجام شده و درحال اجرای فونداسیون است؛ در روستای دمرود معمولان نیز در مرحله اجرای فونداسیون هستند.

وی با بیان اینکه در روستای چم‌کبود سقف زده ‌شده، برخی نماکاری شده و در روستای ابراهیم‌آباد نیز درحال آماده‌سازی زمین هستیم، اضافه کرد: برای یک‌هزار و 50 واحد مسکونی شهری و روستایی و یک‌هزار و 400 واحد احداثی تسهیلات کم‌بهره و بلاعوض پرداخت شده است.

      عوارض گران آزادراه خرم‌آباد به پُل زال

سرپرست فرمانداری پلدختر با بیان اینکه زیرسازی جاده پلدختر به خرم‌آباد تا معمولان انجام ‌شده، اظهار کرد: روکش آسفالت جاده پلدختر به خرم‌آباد تا حدود معمولان انجام ‌شده و تا تونل معمولان جزء حوزه راهداری پلدختر است؛ مابقی نیز خارج از حوزه ما بوده و در حوزه شهرستان چگنی است تا هماهنگی‌ها و زیرسازی‌ها انجام شود.

علی سیف افزود: پروژه دائم جاده پلدختر به خرم‌آباد بازسازی کامل جاده است که با قرارگاه خاتم عقد قرارداد انجام گرفته و کلنگ‌زنی آن با حضور وزیر راه‌وشهرسازی بر زمین زده شده که این پروژه دارای چندین کیلومتر تونل است و طی چند روز آینده عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد.

سرپرست فرمانداری پلدختر درباره افزایش عوارض آزادراه پُل زال برای سیل‌زدگان عنوان کرد: آزادراه خرم‌آباد به پُل زال یک آزادراه خصوصی است، اگر دولتی بود دست دولت باز بود و می‌توانست کمک کند تا تعیین تکلیف شود؛ پیگیری‌ها و مکاتباتی انجام داده‌‌ایم تا تعدیلی در عوارض ایجاد شود.

      مشکل تهیه زمین در شهر معمولان

وی با ابراز اینکه کار لایروبی در برخی نقاط رودخانه کشکان شروع‌ و پیمانکار مشخص‌ شده و به‌زودی در بقیه نقاط نیز آغاز خواهد شد، تصریح کرد: در شهر معمولان فوق‌العاده مشکل زمین داریم؛ پارکینگی دولتی وجود دارد که به یک شخص واگذار شده و ما به دنبال مراحل قانونی آن هستیم، اگر رضایت فرد مورد نظر را جلب کنیم، قسمتی از مشکلات سیل‌زدگان معمولانی برطرف می‌شود.

سرپرست بخشداری معمولان نیز اظهار کرد: ستاد بنیاد مسکن اردبیل به‌عنوان ستاد معین بخش معمولان فعالیت دارد که ساخت‌وسازها در این بخش رضایت‌بخش است، در حوزه شهری 121 زمین قطعه واگذار شده و شروع به‌کار کرده‌اند که پیشرفت بسیار خوبی دارند.

سیدحبیب‌الله موسوی افزود: خبر خوشی که می‌توانم به مردم بدهم این است که نخستین واحدهای مسکونی روستایی سیل‌زده در روستاهای چم‌شهران و چم‌کبود بخش معمولان طی هفته آینده با حضور مسئولان کشوری به بهره‌برداری می‌رسد.

سرپرست بخشداری معمولان با بیان اینکه در حوزه شهری هم به‌طور قطع تا پایان شهریورماه افتتاح و بهره‌برداری خواهیم داشت، عنوان کرد: ساخت‌وساز در روستاها نیز رضایت‌بخش است، معارضینی داشتیم که خوشبختانه مشکل آن‌ها حل شده؛ امیدواریم ستاد معین اردبیل در موعد مقرر واحدهای احداثی روستایی را به بهره‌برداری برساند و تحویل سیل‌زدگان بدهد.

      روند کُند بازسازی محور معمولان

وی خاطرنشان کرد: جاده معمولان به پلدختر و خرم‌آباد در سیلاب فروردین‌ماه بیشترین آسیب را دیده است و بعد از وقفه‌ای که ایجاد شده بود، راهداری روکش و آسفالت جاده پلدختر به خرم‌آباد را شروع کرده که انتظار داریم آن را تسریع بخشد و حتماً تابلوهای خطر را در محور نصب کنند تا مشکل برای رانندگان ایجاد نشود؛ البته روکشی که راهداری درحال انجام آن بوده، به‌صورت موقت است‌.

موسوی گفت: در آستانه فصل پاییز قرار داریم که بارندگی‌ها سیل‌آسا خواهد بود، شروع بارندگی در پلدختر همیشه آذرماه بوده که با توجه به پیش‌بینی هواشناسی به‌احتمال زیاد بارش‌های پاییزه زودرس نیز خواهیم داشت و راهداری باید این مسئله راه را مد نظر قرار بدهد.

وی با یادآوری اینکه بعد گذشت حددود پنج ماه از سیلاب نقاط آسیب‌دیده محور معمولان به سمت پلدختر و خرم‌آباد زیرسازی و آسفالت نشده که راهداری باید پاسخگوی مطالبات مردم بخش معمولان باشد، تصریح کرد: مردم روزانه برای عبورومرور از این جاده تردد می‌کنند و با گردوخاک، جاده خاکی و شنی مواجه هستند.

سرپرست بخشداری معمولان با اشاره به اینکه روند بازسازی محور معمولان به سمت پلدختر و خرم‌آباد بسیار کُند است، خاطرنشان کرد: با توجه به نزدیکی فصل بارندگی‌ها طی نخستین بارش‌ها جاده معمولان به سمت مرکز شهرستان و مرکز لرستان قطع خواهد شد که این محور جاده جایگزین نیز ندارد و مردم با مشکل روبه‌رو خواهند شد.

      پُل‌های تخریب‌شده معمولان بازسازی نشدند

موسوی اظهار کرد: جاده قدیم خرم‌آباد به‌ معمولان تخریب‌ شده و هنوز بازسازی ‌نشده است، عوارض آزادراه پُل زال نیز که روزانه مردم در آن تردد می‌کنند، افزایش یافته است؛ انتظار داریم هزینه تردد در آزادراه برای مردم این بخش به یک‌چهارم تقلیل پیدا کند.

وی با ابراز اینکه هشت پُل استراتژیک در بخش معمولان داشتیم که در سیلاب فروردین‌ماه تخریب شدند و راهداری پُل زیودار و چم‌شهران را سریع نصب کرد، گفت: پُل‌های برگلان سوخته، کلات زیودار، طاق عباسعلی، ریخان سه، تودار شاکرمی و پُل دول‌گپ با گذشت پنج ماه از سیلاب هنوز بازسازی نشده، انتظار داریم راهداری بازسازی این پُل‌ها را تسریع بخشد.

سرپرست بخشداری معمولان با بیان اینکه از اقدام راهداری در بازسازی سریع پُل‌های زیودار با جمیعت هفت هزار نفری و چم‌شهران تقدیر می‌کنیم، خاطرنشان کرد: اداره راهداری در آستانه فصل پاییز باید پاسخ‌گوی پُل‌های ساخته‌نشده و جاده معمولان به خرم‌آباد باشد، انتظار داریم پُل‌های باقی‌مانده را بازسازی کنند، چون با نخستین بارش‌ها راه ارتباطی معمولان با مرکز لرستان و مرکز شهرستان پلدختر قطع خواهد شد.

موسوی اظهار کرد: 60 واحد مسکونی داخل شهر معمولان مشکل زمین دارند که هنوز مشکل آن‌ها رفع نشده است، با توجه به اینکه از طریق راه‌وشهرسازی پیگیری کرده‌ایم، مشکل این 60 واحد نیز برطرف می‌شود.

شناسه خبر 11637