شناسه خبر:26906
1399/5/27 09:30:00
با افتتاح بخش نخست پروژه سامانه گرمسیری اتفاق افتاد

از شمال کرمانشاه تا جنوب ایلام، تحت پوشش آبیاری مدرن

سپهرغرب، گروه خبر :با افتتاح و بهره‌برداری از بخش انخست طرح عظیم توسعه منابع آب‌وخاک موسوم به پروژه سامانه گرمسیری، از شمال استان کرمانشاه تا جنوب استان ایلام، به طول 400 کیلومتر با توزیع حدود 900 میلیون مترمکعب آب، مجهز به شبکه‌های آبیاری و زهکشی مدرن شدند.

در پانزدهمین هفته از پویش#هر_هفته_الف_ب_ایران روز پنجشنبه (23 مردادماه) بخش نخست طرح عظیم توسعه منابع آب‌وخاک موسوم به پروژه سامانه گرمسیری افتتاح شد. در آیین افتتاحیه آن 23 هزار هکتار از این طرح به بهره‌برداری رسید و تا پایان سال، این میزان به 35 هزار هکتار خواهد رسید. بزرگ‌ترین طرح انتقال آب ایران که رئیس‌جمهور، اجرای آن را آرزوی مسئولان نظام از دوران جنگ تا به امروز دانست.

حسن روحانی در آیین افتتاح این پروژه که به‌صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، گفت: بخش زیادی ازشبکه‌ها، تونل‌ها و سدهای ذیل این پروژه، در برنامه‌های قبلی پویش #هر_هفته_الف_ب_ایران افتتاح شده که اکنون به محصول رسیده است.

رئیس‌جمهوری با اشاره به شروع اجرای این طرح در سال 1393 افزود: وقتی در سال 93 این طرح را برای مقام معظم رهبری توضیح دادم و گفتم که برای تکمیل این طرح، نیازمند کمک صندوق هستیم و باید از تسهیلات صندوق استفاده کنیم و هشت میلیارد دلار درخواست کردم، رهبری همان جا موافقت کردند.

* سامانه گرمسیری؛ بزرگ‌ترین طرح انتقال آب ایران

اجرای سامانه گرمسیری با بیش از یک‌هزار و 770 میلیارد تومان اعتبار از محل صندوق توسعه ملی، توسط دولت تدبیروامید آغاز و تکمیل شده است. این سامانه با هدف مهار آب رودخانه سیروان و هدایت آن به سمت دشت‌های کرمانشاه و ایلام طراحی شده است و از نقطه ابتدای شروع طرح در شمال استان کرمانشاه تا موسیان دهلران در استان ایلام، حدود 400 کیلومتر طول دارد.

در 23 هزار هکتار اراضی مورد بهره‌برداری سامانه گرمسیری 52 کیلومتر خط اصلی انتقال، 220 کیلومتر انشعاب لوله‌های فرعی، هشت‌هزار و 850 کیلومتر تونل وجود دارد و برای آن، هشت ایستگاه پمپاژ و دو ایستگاه پست فشارقوی و 150 کیلومتر خط انتقال برق احداث شده که 21 هزار و 500 هکتار آن در استان کرمانشاه و یک‌هزار و 500 هکتار آن در ایلام واقع است.

در بخش به بهره‌برداری رسیده طرح، حدود 900 میلیون مترمکعب آب در اختیار بخش‌های کشاورزی و صنعتی استان‌های کرمانشاه و ایلام قرار می‌گیرد که شامل 11 دشت در استان کرمانشاه و یک دشت در استان ایلام است. این در حالی است که با بهره‌برداری کامل از طرح‌های این پروژه عظیم ملی، ساکنان 12 شهرستان، 25 شهر و 770 روستا از مزایای آن برخوردار می‌شوند.

* مزایای سامانه گرمسیری برای اهالی استان‌های کرمانشاه و ایلام

ایجاد شبکه‌های اصلی و فرعی آبیاری و زهکشی که در پروژه سامانه گرمسیری پیش‌بینی شده است، کشاورزی مناطق مرزی را از حالت سنتی خارج کرده و به‌صورت نوین در خواهد آورد. کاظم خاوزای؛ وزیر جهادکشاورزی در آیین افتتاح بخشی از طرح سامانه گرمسیری پیش‌بینی کرد: در اراضی آبی تبدیل شده به سیستم آبیاری نوین، به‌طور متوسط سه‌ونیم تا چهار برابر افزایش عملکرد خواهیم داشت و کشاورزان، می‌توانند علاوه بر یک کشت، دو تا سه کشت انجام دهند که باعث افزایش عملکرد و درآمد آن‌ها می‌شود.

مسئله‌ای که رضا اردکانیان؛ وزیر نیرو هم در این آیین افتتاح به آن اشاره کرد و گفت: آنچه که در استان‌های کرمانشاه و ایلام با فرمان رئیس‌جمهور افتتاح رسمی شد، موجب افزایش چهار برابری محصولات کشاورزی در این مناطق و همچنین ایجاد اشتغال قابل‌ملاحظه خواهد شد.

از دیگر مزایای افتتاح 23 هزار هکتار از پروژه سامانه گرمسیری، اشتغال به‌کار 9 هزار و 200 نفر در بخش کشاورزی و 508 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در این بخش است. افزایش معیشت و درآمد کشاورزان تا هشت برابر، افزایش تولیدات محصولات کشاورزی، کمک به ایجاد صنایع تبدیلی و جانبی با توجه به بازار عراق و وجود مرزهای پرویزخان، خسروی و سومار برای صادرات محصولات کشاورزی نیز از دیگر مزایای افتتاح این طرح می‌تواند باشد. بهره‌برداری از این طرح‌ها، موجب توسعه پایدار و استفاده بهینه از منابع آبی خواهد شد.


منبع: خبرگزاری ایرنا

شناسه خبر 26906