شناسه خبر:48244
1400/8/20 09:14:47

سپهرغرب، گروه خبر: آلوده بودن قره‌سو، رودخانه‌ای که از مرکز شهر کرمانشاه می‌گذرد، معضل چندین‌ساله این شهر است؛ هر مسئولی در راستای سامان‌دهی آن وعده‌ای می‌دهد که تاکنون بی‌نتیجه مانده است.

قره‌سو رودخانه‌ای که از مرکز شهر کرمانشاه عبور می‌کند، چندین‌سال است که دچار آلودگی و اکنون تنها به یک فاضلاب شهری تبدیل شده است.

سرچشمه رودخانه قره‌سو در سراب روانسر است که امسال خشک‌سالی سراب‌ها باعث آلودگی بیشتر قره‌سو شده؛ البته ورود بخشی از فاضلاب روانسر و فاضلاب‌های روستاها و پساب‌های واحدهای صنعتی، همچنین بخشی از فاضلاب شهر کرمانشاه، ازجمله فاضلاب بیمارستانی به رودخانه قره‌سو، باعث شکل‌گیری این بحران شده است.

آلوده بودن رودخانه قره‌سو زمین‌های اطراف را هم آلوده کرده و باعث ایجاد بوی نامطبوعی در شهر کرمانشاه شده و برنامه‌های مسئولان هم تاکنون بی‌نتیجه مانده است.

یکی از مهم‌ترین کارها برای نجات قره‌سو جداسازی فاضلاب است که برای جدا کردن فاضلاب شهر کرمانشاه باید یک تصفیه‌خانه ایجاد شود؛ رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان کرمانشاه در این رابطه گفت: تنها کلان‌شهری که در کشور سیستم فاضلاب و تصفیه‌خانه ندارد، کرمانشاه است.

حبیب‌الله وفایی ادامه داد: این مطالبه به‌حق مردم طی سالیان متمادی بوده است که موضوع تصفیه‌خانه در بودجه سال 70 دیده شد، اما متأسفانه به‌طور کامل برنامه‌ای برای تعیین مالی این پروژه پیش‌بینی و اجرا نشد.

وفایی تصریح کرد: در سال 1400 مدول یک تصفیه‌خانه وارد مدار شد و نشان دو تصفیه‌خانه هم آغاز شده است، اکنون بخشی از شهر کرمانشاه به تصفیه‌خانه وصل شده و کار پروژه تصفیه‌خانه آب‌رسانی به کرمانشاه وارد یک فاز اجرایی جدید شده است.

وی ابراز کرد: برنامه دولت روی بحث تصفیه‌خانه و آب‌رسانی کرمانشاه جدی بوده و برنامه تأمین مالی آن تقریباً کامل شده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان کرمانشاه پیشرفت فیزیکی کل تصفیه‌خانه را حدود 54 درصد اعلام کرد و گفت: امسال یک عبارتی در زمان تدوین لایحه به همین ردیف در بودجه 1400 با عنوان «جداسازی فاضلاب از رودخانه قره‌سو» اضافه شده است.

وی ادامه داد: در سال گذشته از محل اعتبارات سفر مقام معظم رهبری در سال‌های 97،98 و 99 اعتباراتی را از مرکز گرفتیم و در این حوزه هزینه کردیم، اما کافی نبود که بتوانیم این بحث را به‌طور کامل جمع کنیم.

وفایی اضافه کرد: اکنون که طرح سامان‌دهی در این ردیف قرار گرفته، باید مجوز آن را بگیریم؛ درحال انجام کارهای آن هستیم و مطالعاتش انجام شده و امیدواریم از محل اعتباری که به آن اضافه شد و همچنین محل ردیف‌های دیگر و سایر منابع، بتوانیم رودخانه را سامان‌دهی کنیم.

وی گفت: بحث سامان‌دهی رودخانه قره‌سو یکی از مشکلاتی است که مسئولان استانی هم به آن اذعان دارند و واقعاً جزء اهداف اصلی استان است که طی دو تا سه سال آینده سامان‌دهی شود.

وفایی یادآور شد: بحث جداسازی فاضلاب از قره‌سو بستگی به تحقق درآمدهای دولت دارد، چون تمام منابع آن قرار است از منابع عمومی تأمین شود؛ اگر به‌طور طبیعی منابع مورد نیاز تزریق شود، طی دو تا سه سال پروژه جمع می‌شود و اگر کمتر شود، طبیعتاً طولانی‌تر خواهد شد، اما شهروندان بدانند این کار در بودجه 1400 هست و این ردیف در بودجه به‌عنوان جداسازی فاضلاب از قره‌سو آمده است.

کار زیباسازی و ایجاد فضای گردشگری حاشیه این رودخانه طی سال‌های گذشته (البته نه به‌صورت کامل) انجام شده که همین میزان هم به‌دلیل بوی نامطبوع رودخانه بی‌استفاده مانده و به‌اصطلاح خاک می‌خورد.

متولیان امر در این راستا می‌گویند: علت اصلی این است که باید اول فاضلاب از رودخانه قره‌سو جدا می‌شد و بعد این سازه‌ها و کارهای عمرانی در حاشیه رودخانه قره‌سو شکل می‌گرفت.

شناسه خبر 48244