شناسه خبر:81168
1403/1/21 11:07:12

سال گذشته توانستیم کلینیک‌های زخم را راه‌اندازی کنیم که در 3 بیمارستان تهران فعالیت‌ها آغاز شده و اعلام آمادگی‌کرده‌ایم تا 50 مرکز درمان زخم‌های بدخیم که عمدتاً زخم دیابتی یا زخم بستر هست را فراهم کنیم.

صنعت هسته‌ای ایران با همه فراز و فرودهایش 50 ساله شد. متخصصان صنعت هسته‌ای کشورمان در حالی آماده بریدن کیک پنج‌دهه‌ای شدن این صنعت می‌شوند که حالا کیک زرد صنعت هسته‌ای ایران بیش از همیشه بزرگ‌تر و چشم‌نواز‌تر شده است. صنعت هسته‌ای کشورمان در این پنج دهه روز‌های خوش زیادی پشت سر گذاشته نه به این دلیل که مسیر هموار و راحتی را طی کرده است، بلکه به این دلیل که با همه چالش‌ها، سختی‌ها و کارشکنی‌ها توسعه پیدا کرده است. القصه به سوگ جوانان متخصص خود در این صنعت نشسته، اما قد خم نکرده است.

صنعت هسته‌ای ایران قبل از انقلاب چیزی فراتر از چند قرارداد نبود که همین چند برگه هم فردای 22 بهمن 57 باطل شدند. همه شرکای هسته‌ای دیروز، فردای انقلاب به ایران پشت کردند تا پای ما لنگ بزند و از مسیر هسته‌ای باز بمانیم. دهه 80 در همه تجمعات مردمی شعار «انرژی هسته‌ای حق مسلم ماست» سردادیم تا این حق بدیهی را به گوش جهانیان برسانیم، اما امروز از این بدیهیئت عبور کردیم و حق مسلم خود را نه تنها تثبیت کردیم بلکه به نقطه جهش صنعت هسته‌ای برای تحول در زندگی مردم رسیدیم.

محمد اسلامی، معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی روز گذشته در هجدهمین سالروز نامگذاری 20 فروردین به نام روز ملی صنعت هسته‌ای خبرنگاران را به مجموعه آفتاب این سازمان دعوت کرد تا از دستاورد‌ها و برنامه‌های پیش رو بگوید. مهم‌ترین نکته صحبت‌های اسلامی در این نشست تصریح بر این امر بود که جهش صنعت هسته‌ای ایران در راستای رفع نیاز‌های مردم در بخش‌های مختلف به نقطه اوج خود رسیده است. همچنین رئیس سازمان انرژی اتمی در این نشست گفت بخش عمده تحریم‌های فلج کننده ترامپ صنعت هسته‌ای را نشانه گرفته بود، اما هیچ کدام از تلاش‌های آن پرزیدنت تاجر باعث نشد که این صنعت متوقف شود. خلاصه اینکه ایران با صنعت پیشرفته هسته‌ای خود بعد از همه موانع استوار ماند، پیشرفت کرد و به تحریم‌های فلج کننده دشمنان خود خندید.

اسلامی در این نشست که با یک ساعت تأخیر آغاز شد به ارائه گزارش عملکرد یک ساله سازمان انرژی اتمی پرداخت و خبرنگاران فرصت پرسش و پاسخ از وی را پیدا نکردند، یعنی دیر آمد، اما زود رفت فقط با این وعده کلیشه‌ای روابط عمومی سازمان که حتماً در آینده پاسخگوی سؤالات خبرنگاران خواهیم بود. خبرنگاران شاکی بودند، اما نه به اندازه‌ای که شیرین‌کامی و غرور آنان از پیشرفت صنعت هسته‌ای کشور را تبدیل به تلخکامی کند.

معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در ابتدای این نشست ضمن تبریک روز 20 فروردین هجدهمین سالروز ملی فناوری هسته‌ای و روز ملی صنعت هسته‌ای، به جنایات رژیم صهیونیستی اشاره کرد و گفت: از ظلمی که با وحشی‌گری صهیونیست‌ها شکل گرفته اگرچه غمگین هستیم ولی ان‌شاءالله بیداری جهانی با مقاومت مردم فلسطین این شجره ناپاک را از بین ببرد.

*رونمایی از 309 دستاورد هسته‌ای در 2 سال

اسلامی سپس به اقدامات خود در سازمان انرژی اتمی اشاره کرد و گفت: در بدو ورود در سازمان انرژی اتمی سعی در از بین بردن هیاهوی هسته‌ای و تأکید بر توسعه در همه زمینه‌ها داشته‌ایم و در همین راستا آنچه ضرورت داشت سند جامع راهبردی سازمان بود که برای اولین بار تهیه و تصویب شد. در سال 1401، 159 دستاورد را معرفی کردیم و مورد بهره‌برداری قرار گرفت و در 1402 همین رویکرد پرشتاب ادامه داشت و 150 دستاورد در این سال رونمایی شد.

معاون رئیس‌جمهور تصریح کرد: در سال 1402 گام‌های مؤثری را برداشتیم. به طور مشخص حجم فعالیت‌های بخش پرتودهی دوونیم برابر سال قبل از آن بود. وی همچنین عنوان داشت: این نکته از آنجا حائز اهمیت است که بحث پرتودهی در سلامت و در حوزه زیست محیطی تأثیر‌گذار است و ما در رادیو دارو‌ها 15 دستاورد جدید را ثبت کردیم.

*صنعت هسته‌ای علیه سرطان

اسلامی افزود: بحث استفاده از اشعه آلفا برای اولین بار در دنیا صورت گرفته است و با استفاده از این فناوری توانسته‌ایم در مرز دانش باشیم و به بیماران سرطانی کمک شایانی کنیم و اکنون رادیو دارو‌ها در بحث درمانی روی تومور‌های سرطانی فاز بالینی خود را طی می‌کند. همچنین ما سال گذشته توانستیم کلینیک‌های زخم را راه اندازی کنیم که در سه بیمارستان تهران فعالیت‌ها آغاز شده است و اعلام آمادگی‌کرده‌ایم تا 50 مرکز درمان زخم‌های بدخیم که عمدتاً زخم دیابتی یا زخم بستر هست را فراهم کنیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین گفت: از پلاسما برای تصفیه فاضلاب صنعتی نیز استفاده خواهد شد که این مهم در سال جاری در مقیاس صنعتی به کار می‌رود. ما همچنین سامانه‌های پرتودهی را در 12 قطب طراحی کرده‌ایم و مکان آن‌ها انتخاب شده است. در سال جهش تولید با مشارکت مردم ما روی این موضوع تأکید داریم و این 12 قطب زود‌هنگام‌تر به بهره برداری خواهد رسید تا در هر یک از این قطب‌ها حداقل یک سامانه وجود داشته باشد. گام اول را که گام ریسک است خود سازمان هزینه می‌کند و گام‌های بعدی را بخش خصوصی هزینه خواهند کرد.

اسلامی با اشاره به اینکه ما با سامانه‌های پرتودهی از ضایعات 30 میلیون تنی کشاورزی جلوگیری می‌کنیم خبر داد: این اقدام گام اساسی در جهش تولید را رقم خواهد زد، چراکه از 130 میلیون تن محصولات کشاورزی کنونی، با توسعه سامانه‌های پرتودهی از ضایعات بالا جلوگیری می‌شود و به امنیت غذایی و سلامت کمک بزرگی خواهد کرد. در همین راستا از ماه اردیبهشت شروع به افتتاح این سایت‌ها با اولویت‌هایی که وزارت جهاد کشاورزی تعیین می‌کند خواهیم کرد.

*طرح تولید 20 هزار مگاوات برق هسته‌ای آغاز شده است

وی با تأکید بر این موضوع که طرح 20 هزار مگاوات از سال گذشته آغاز شده است، گفت: نیروگاه‌های 2 و 3 در بوشهر و سایر پروژه‌ها در ساحل خلیح فارس و دریای مکران در حال اجراست. ما در رویداد اول تهیه زمین، انتخاب سایت، مطالعات تفضیلی و آماده‌سازی کارگاه را داریم که استان هرمزگان را در اسفند ماه گذشته با حضور آقای رئیس‌جمهور آغاز کردیم. در استان خوزستان نیروگاه کارون وارد مرحله دوم عملیات خواهد شد و بتن‌ریزی نیروگاه کارون را نیز خواهیم داشت. در نیروگاه 2 و 3 بوشهر از 3 هزار نفر به 5 هزار نفر نیروی فعال مشغول به کار خواهیم رسید و در ماه اردیبهشت همراه با همکار خارجی وارد مرحله 2 آن خواهیم شد.

اسلامی گفت: سال آینده پنجاهمین سال تأسیس سازمان انرژی اتمی است و این سازمان در ماه اردیبهشت اولین کنفرانس بین‌المللی هسته‌ای را برگزار خواهد کرد. در این کنفرانس روایت فشار ظالمانه را خواهیم داشت و به بیان حقایق و دستاورد‌های جمهوری اسلامی ایران خواهیم پرداخت. استکبار تحمل خودباوری ما در صنعت هسته‌ای را ندارد، اما کشور مسیر خود را در صنعت هسته‌ای دنبال کرده و این برگ زرینی در افتخارات ملت ایران است.

*افزایش تولید برق هسته‌ای ایران به 3 هزار مگاوات

مجری فازهای 2 و 3 نیروگاه‌های هسته‌ای بوشهر با تشریح آخرین وضعیت ساخت دو واحد نیروگاه اتمی دیگر در بوشهر گفت: با تکمیل این دو واحد جدید نیروگاه هسته‌ای تولید برق هسته‌ای به 3هزار مگاوات افزایش می‌یابد.

مسعود نصوری در گفت‌وگو با تسنیم با بیان اینکه دو واحد نیروگاه اتمی دیگر هر کدام با ظرفیت تولید یک‌هزار و 57 مگاوات برق در جوار نیروگاه نخست اتمی بوشهر در حال ساخت است، اظهار داشت: اکنون 3 هزار نفر نیروی داخلی در ساخت این پروژه در قالب 10 شرکت ایرانی مشغول هستند.

مجری فازهای 2 و 3 نیروگاه‌های هسته‌ای بوشهر با اشاره به روند ساخت دو واحد نیروگاه اتمی در بوشهر اضافه کرد: تاکنون 4 میلیون مترمکعب خاک‌برداری و 2/2 میلیون مترمکعب خاکریزی انجام شده است.

نصوری با بیان اینکه با تکمیل این دو واحد جدید نیروگاه هسته‌ای تولید برق هسته‌ای به 3 هزار مگاوات افزایش می‌یابد اضافه کرد: مجموعه این اقدامات انجام‌شده به‌دست نیروهای توانمند متخصص ایرانی شکل گرفته است. وی با بیان اینکه صنعت هسته‌ای به‌عنوان صنعت پیشران محسوب می‌شود تصریح کرد: این صنعت نقش اساسی در عرصه فناوری دارد و تکنولوژی ساخت برتر دارد این ظرفیت به صنعت کشور در همه ابعاد منتقل می‌شود و در دیگر صنایع قابل استفاده است. مجری نیروگاه‌های هسته‌ای دوم و سوم بوشهر ادامه داد: این صنعت بستر رشد دیگر صنایع و شرکت‌های دانش‌بنیان و مجموعه‌ای که توانمند علمی دارند می‌شود و در مجموع مؤلفه قدرت و اقتدارآفرین است. نصوری از ساخت پروژه آب‌شیرین‌کن با ظرفیت 70 هزار مترمکعب در جوار نیروگاه اتمی بوشهر خبر داد و گفت: این پروژه بر اساس برنامه زمان‌بندی تکمیل و افتتاح می‌شود و تا 105 هزار مترمکعب قابل توسعه است.


منبع: خبرگزاری ایسنا

شناسه خبر 81168