شناسه خبر:57726
1401/4/25 08:34:04

سپهرغرب، گروه خبر: احداث فرودگاه سقز به‌عنوان دومین شهر پرجمعیت استان کردستان که از سال 1384 آغاز شده است، این بار با مصوبه سفر استانی رئیس جمهور در دیار کردستان، قرار است رنگ اجرایی به خود بگیرد تا اهالی این شهر پس از 17 سال شاهد پرواز هواپیما بر فراز آسمان سقز باشند.

بحث مطالعات فرودگاه سقز از سال 1375 آغاز و تا سال 1384 مطالعات جانبی ادامه پیدا کرد و از سال 1384 تا سال 1393 حدود 70 میلیارد ریال برای پروژه هزینه شد و کار به جایی رسید که پیمانکار و مشاور کنار گذاشته شده و و کار متوقف شد.

پس از آن و بعد از حدود چهار سال توقف پروژه سال 1397 بار دیگر کار کلید خورد و کارفرمایی پروژه به شرکت فرودگاه‌ها و نابری هوایی ایران واگذار شد و طی تفاهم‌نامه ای با استانداری کردستان تعهداتی ازجمله تملک زمین، جابجایی جاده قدیم سقز به مریوان از سوی استانداری داده شد و شرکت فرودگاه‌ها کار احداث فرودگاه را برعهده گرفت.

شرکت فرودگاه‌ها با دو شرکت داخل استان کار احداث ترمینال و ساختمان جانبی فرودگاه را آغاز کرد و جهاد نصر استان مرکزی نیز کار توسعه عوامل پروازی فرودگاه را بر عهده گرفت.

هرچند با تزریق بخشی از اعتبارات مورد نیاز، پیشرفت فیزیکی این فرودگاه به 54 درصد در سال 1399 رسید و حتی در واپسین روزهای عمر دولت قبل افتتاح شد اما به باور کارشناسان و مسئولان این پروژه، این فرودگاه عملیاتی نبوده و همچنان با کاستی‌ها در بحث زیرساخت‌ها روبروست و نیاز است با تأمین اعتبارات، به یک فرودگاه کامل و عملیاتی برای نشست و برخاست هواپیماها تبدیل شود.

  کاستی‌های فرودگاه سقز

همانگونه که گفته شد، فاز نخست فرودگاه تیرماه پارسال به بهره‌برداری رسید اما بدون شک بهره‌برداری از فرودگاه فقط ترمینال و سطوح پروازی نیست، بلکه برای بهره‌برداری از فرودگاه کارهای دیگری ازجمله احداث ساختمان‌های عملیاتی، برج مراقبت پرواز، ایمنی و آتش‌نشانی فرودگاه، ساختمان اداری، ساختمان سپاه فرودگاه و چند ساختمان دیگر نیاز است که به گفته مسئولان هنوز انجام نشده است.

یکی دیگر از پروژه‌هایی که برای بهره‌برداری از این فرودگاه باید انجام شود بحث محوطه سازی است که شامل محوطه ساختمان، سیستم روشنایی، فنی فرودگاه و غیره است اما هنوز انجام نشده است.

همچنین به گفته مسئولان استان یکی از مهم‌ترین بخش‌هایی که مانع بهره‌برداری از این پروژه خواهد بود، جمع‌آوری خطوط برق فشار قوی است که مانع نشستن هواپیما می‌شود.

تاکنون مسئولان استانی و کشوری زیادی از روند احداث این پروژه بازدید کرده‌اند و در هر بازدید قول‌هایی مبنی بر پیگیری و تسریع در اتمام آن داده شد اما همچنان با کمبود اعتبار مواجه است بنابراین چشم امید مسئولان استان به سفر رئیس جمهور بود.

فرماندار ویژه شهرستان سقز پنجشنبه هفته گذشته و قبل از سفر رئیس جمهور به استان کردستان در یک نشست خبری اظهار کرد: اتمام فرودگاه سقز به‌عنوان طرح ملی نیاز به دو هزار میلیارد ریال اعتبار دارد که در سفر رئیس جمهور به شهرستان سقز این طرح مهم مورد بررسی و پیگیری قرار خواهد گرفت.

جعفر توان افزود: 50 درصد این میزان اعتبار که برای اتمام فرودگاه سقز نیاز است توسط شرکت فرودگاه‌های کشور و مابقی هم از برکات سفر رئیس جمهور تأمین خواهد شد.

  تکمیل فرودگاه مصوبه سفر رئیس جمهور

آیت‌الله رئیسی رئیس جمهور روز جمعه 17 تیرماه در سفر خود به استان کردستان در شهرستان سقز حضور یافت و ضمن بازدید از روند پروژه بر تکمیل و بهره‌برداری از آن تأکید کرد.

وی در این سفر با بیان اینکه بعضی طرح‌ها در استان با وجود افتتاح ظاهری، همچنان به صورت نیمه کاره در مقابل چشم مردم باقی مانده است، اظهار کرد: یکی از طرح‌هایی که در این استان به ظاهر افتتاح شده و همچنان بخشی از کار آن ناتمام مانده، فرودگاه شهرستان سقز است.

رئیس جمهور اضافه کرد: یکی از مصوبات این سفر، بهره‌برداری کامل از این فرودگاه است که باید هرچه سریع‌تر استاندار و مسئولان مربوطه پیگیری کنند و مردم در جریان نتایج آن قرار بگیرند.

رئیسی مردم شهرستان سقز را مرزبانانی امین برای کشور توصیف کرد که در شجاعت، شهامت و اخلاص امتحان خود را به‌خوبی پس داده اند و این جانفشانی و ایثارگری در مرزبانی می‌طلبد که با بهره گیری و بهره برداری از ظرفیت‌های مرزی، برای این شهرستان فرصت‌های جدید ایجاد کنیم.

  دو هزار میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل پروژه در نظر گرفته شد

وزیر راه و شهرسازی نیز در جریان سفر رئیس جمهور به استان کردستان در مورد این پروژه اظهار کرد: بخشی از کارهای فرودگاه سقز انجام شده است و برای تکمیل فرودگاه هم دو هزار میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده است.

رستم قاسمی اظهار کرد: از این میزان اعتبار در نظر گرفته شده هزار میلیارد ریال آن از محل شرکت فرودگاه‌های کشور و هزار میلیارد ریال نیز از اعتبارات استان است و عملیات اجرایی آن به‌زودی آغاز می‌شود.

  فرودگاه سقز و نقش آن در توسعه منطقه

با بهره‌برداری از فرودگاه سقز مردم شهرستان‌های شمالی استان کردستان (سقز، بانه، مریوان و دیواندره) و شهرستان‌های جنوبی آذربایجان غربی (بوکان، شاهین دژ، تکاب، مهاباد، سردشت و پیرانشهر) از خدمات آن بهره‌مند خواهند شد.

همچنین به دلیل وجود منطقه ویژه اقتصادی بانه و منطقه آزاد تجاری بانه- مریوان، رسمی شدن مرز سیرانبند، وجود فرودگاه سقز، نقش مهمی در توسعه خواهد داشت.

از طرفی نزدیکی این فرودگاه به مرزهای بین ایران و عراق در شهرستان‌های بانه، مریوان و سقز و احداث منطقه ویژه اقتصادی بانه از دیگر پتانسیل‌های کاربری این فرودگاه در آینده خواهد بود و این مهم توجیه اقتصادی خوبی برای احداث این پروژه به شمار می‌رود.

پروژه فرودگاه سقز جزء 30 طرح دارای اولویت استان کردستان برای بهره‌برداری در پایان دولت دوازدهم بود که محقق نشده و هم‌اکنون عمر شروع عملیات آن حدود 17 سال است و امید می‌رود در دولت مردمی سیزدهم با بهره برداری از این طرح علاوه بر بهره‌مندی منطقه و تحقق آرزوی دیرینه مردم شهرستان‌های مرزی، شاهد توسعه روز افزون زیرساخت‌های حمل و نقل استان باشیم.

شناسه خبر 57726