شناسه خبر:70149
1402/3/23 13:14:33
مدیرکل گردشگری و صنایع دستی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد:

صنایع دستی کشورمان را به شأن خودش می‌رسانیم

سپهرغرب، گروه گردشگری: مدیرکل گردشگری و صنایع دستی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد کشور در توضیحاتی با تأکید بر اینکه صنایع دستی کشورمان در حوزه اقتصاد و هنر استعداد ویژه‌ای دارد گفت: در تلاشیم تا با طرح‌هایی مانند شناسنامه‌دار کردن این تولیدات، حمایت بیمه‌ای از صنعت‌گران، حمایت مادی و معنوی جهت حضور در نمایشگاه‌های ملی و بین‌المللی و یکسری مسائل دیگر صنایع دستی را رونق ببخشیم تا بتواند به جایگاهی در شأن خود برسد.

محمدفرزاد میرزایی‌قلعه، ضمن تبریک روز صنایع‌دستی به‌عنوان روزی تأثیرگذار در هنر و اقتصاد کشور به استعداد ویژه صنایع دستی به‌عنوان محور تولید اشاره کرد.
او ابتدا به تاریخچه صنایع دستی اشاره و اظهار کرد: تاریخ آثاری که می‌توان اسم آن‌ها را صنایع‌دستی گذاشت به 6 هزار سال قبل از میلاد برمی‌گردد، زمانی که انسان‌ها دانسته یا نادانسته برای رفع مایحتاج زندگی و یا روایت از زندگی خود و رؤیاهایش دست به خلق آثار گوناگونی زده است. صنایع دستی در واقع محل تلاقی دو عرصه هنر و صنعت است که امروزه روز آن را با عنوان هنر صنعت و در بستر صنایع خلاق می‌شناسند که روایتگر تاریخ و تمدن مردمی است که در گذر زمان آن را خلق کرده‌اند.
  صنایع دستی یک امر کهنه و قدیمی نیست
وی تأکید کرد: در واقع هنر صنایع دستی، علیرغم دغدغه و ذهنیتی که برخی از منتقدان و متخصصان مباحث نظری مدرن در این حوزه دارند، اساساً یک امر کهنه و یا خاک خورده و قدیمی نیست، اتفاقاً حوزه صنایع دستی ارتباط مستقیمی با بطن زمانه خود و جامعه دارد، یعنی هنرهای سنتی اگر فرزند زمان خود نباشند، از حیز انتفاع ساقط می‌شود و نمی تواند ادامه حیات بدهد و اگر می‌بینیم امروز، صنایع دستی علیرغم ظاهری دست و پا شکسته با حضوری کمرنگ هنوز در جامعه مورد اقبال قرار می‌گیرد یعنی با فطرت انسانی ارتباط معناداری برقرار می‌کند.
مدیر کل گردشگری و صنایع دستی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد کشور به این نکته خاطرنشان کرد: البته صنایع دستی از مصرف کننده الهام‌گرفته و احساس نیاز را از مخاطبش می‌گیرد و در اثر خودش بروز می‌دهد تا بتواند ارتباطش را با مصرف‌کننده و بازار برقرار کند و از طرفی با صنعت، یعنی با فناوری هم ارتباط مستقیم دارد پس باید خودش، تکنیکش، ویژگی‌های شکلی اش و ساختار تولیدش را با ویژگی‌های زمان خود و پیشرفت‌های دوره معاصر هماهنگ کند.
  مناطق آزاد بهترین بستر برای تولید و صادرات
میرزایی ادامه داد: همه موارد مطرح شده از ویژگی‌های منحصر به‌فرد حوزه صنایع دستی است که قابل تعمیم نیست؛ حال ویژگی‌هایی مانند دانشی بودن، کاربر بودن، عدم نیاز به سرمایه و خط تولید، بومی بودن، وابستگی به مرز و بوم و... موارد دیگری است که می‌تواند بر شگفت بودن این نوع از فعالیت بیافزاید و زمینه‌ای را فراهم کند که این حوزه همواره یک بستر فعال برای تولید و بخصوص صادرات باشد. در واقع صنایع دستی قطب نیمه فعال کشور در عرصه اقتصاد است که با توجه به فراگیری حوزه تمدنی ایران می‌تواند رشد اقتصادی کشور را سبب و حتی درآمد آن از خام‌فروشی صنعت نفت پرسودتر باشد.
وی در عین حال به فعالیت کشور در حوزه صنایع دستی اشاره کرد و گفت: در کشور عزیز ما ایران بالغ بر چهار میلیون نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در حوزه صنایع دستی فعال هستند که نشان از ریشه‌دار بودن این عرصه اقتصادی در جامعه و کشور دارد که با تکمیل زنجیره ارزش اقتصادی این هنر صنعت می‌توان سطح در آمدی فعالان این حوزه را تضمین و زمینه حضور تولیدات آن‌ها را در بازارهای جهانی سبب شد. حال بهترین بستر برای تولید و صادرات این اقتصاد پر سود، مناطق آزاد است که ضمن دارا بودن از جامعه فعال و جوان، به خاطر مجموعه قوانین حاکم بر آن نسبت به سرزمین اصلی توان شکل‌گیری و بازدهی حداکثری را دارد.
وی یادآور شد: مناطق آزاد با هفت منطقه اجرایی شده (چابهار، قشم، کیش، ارس، اروند، ماکو، انزلی) و هشت منطقه در حال اجرایی شدن (مهران، قصرشیرین، بانه و مریوان، اردبیل، اینچه برون و....) با تنوع فرهنگی قابل مشاهده، پایگاه فرهنگی منطقه‌ای، مرزی بودن، دسترسی به بازرهای همسایه، نظام مدیریتی کارا و... می‌تواند بیشتر از پیش محور اصلی توسعه این نوع از کسب و کارها باشد؛ امروزه بالغ بر 30 نوع هنر صنعت در مناطق آزاد در بیش از 1000 کارگاه فعال می‌باشند؛ البته قابل توجه است که بیش از نیمی از فعالان این حوزه بانوان بوده و بخش عمده‌ای از صنایع دستی در مناطق آزاد کارگاه‌های تولیدی خانگی است.
  تلاش می‌کنیم صنایع دستی را به شأن خود برسانیم
وی اظهار کرد: باید عرض کنم که در تلاش هستیم با طرح‌هایی مانند شناسنامه دار کردن این تولیدات، حمایت بیمه‌ای از صنعت‌گران، حمایت مادی و معنوی جهت حضور در نمایشگاه‌های ملی و بین‌المللی، ایجاد خانه‌های خلاق صنایع دستی و گردشگری و بخصوص توسعه تعاونی‌های صنایع دستی، گردش اقتصادی صنایع دستی را رونق بخشیم تا بتواند به جایگاه در شأن خود برسد.
مدیر کل گردشگری و صنایع دستی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد کشور در پایان گفت: برای همین موضوع سال گذشته صنعتگران این حوزه در مناطق آزاد با حمایت سازمان مناطق آزاد توانستند 20 نمایشگاه برگزار کرده و در بالغ بر 30 نمایشگاه شرکت کنند که ضمن معرفی کردن توانمندی‌ها و تولیدات، زمینه جذب سرمایه را فراهم کرده‌اند.

شناسه خبر 70149