شناسه خبر:19763
1399/1/28 09:53:51

سپهرغرب، گروه خبر: جنگل‌های بلوط استان ایلام از چند سال اخیر تاکنون با انواع و اقسام عوامل خشکیدگی دست‌وپنجه نرم کرده‌اند که اخیراً آفت دیگری نیز به آنها اضافه شده است.

642 هزار هکتار از اراضی استان ایلام را، جنگل‌ تشکیل می‌دهد و براساس گفته مسئولان حدود 60 درصد جنگل‌های زاگرس در این استان قرار گرفته‌اند که میزان قابل توجهی از این جنگل‌ها را درختان بلوط تشکیل می‌دهد.

طی سال‌های اخیر گرمای هوا، آتش‌سوزی، ریزگردها و... صدمات جبران‌ناپذیری را به حیات این جنگل‌ها در برخی مناطق وارد کرد. در حالی که درختان بلوط ایلام از قدیمی‌ترین گونه‌ جنگل‌های کشور محسوب می‌شوند.

اما متأسفانه طی سال‌های اخیر علاوه‌بر موارد گفته شده، شیوع آفات و بیماری‌ها در سطح جنگل‌های استان سبب‌شده که درختان بلوط از درون تهی‌شده و با یک تلنگر کوچک بشکنند.

هرچند مسئولان مربوطه مدعی‌اند که در این زمینه اقدامات مؤثری انجام شده است، اما بیماری و آفت درختان بلوط در برخی مناطق نگرانی طبیعت‌دوستان را، به‌دنبال داشته است.

       لزوم رسیدگی مسؤولان به جنگل‌ها پس از پایان زندگی آنان

فاطمه حبیبی یکی از طبیعت‌دوستان گفت: در برخی مناطق شاهد افزایش آفت و بیماری درختان بلوط هستیم که این امر می‌تواند به‌عنوان یک تهدید برای این جنگل‌ها محسوب شود.

وی افزود: با توجه به اینکه ادامه این روند می‌تواند به تخریب هزاران هکتار از اراضی جنگلی این استان منجر شود‌، لازم است مسئولان هرچه سریع‌تر، برای حل این مشکل اقدام کنند.

       بروز بحران زیست محیطی

محمد شاهدی یکی دیگر از طبیعت‌دوستان، می‌گوید: سالهاست که حال درختان بلوط ناخوش است و در برخی زمان‌ها شاهد نابودی این جنگل‌ها توسط آتش‌سوزی، آفت و... هستیم و متأسفانه نهادهای مربوطه اقدام چشمگیری جهت رفع این مشکلات انجام نداده‌اند.

وی با بیان اینکه سالانه بخش زیادی از جنگل‌های استان در آتش بی‌تدبیری مسئولان و بی‌احتیاطی مردم و گردشگران می‌سوزد، افزود: آفت و بیماری درختان بلوط در حال افزایش است و بی‌شک ادامه این روند به یک بحران زیست‌محیطی، ختم خواهد شد.

       نابودی بیش از پیش جنگل‌های بلوط

رضایی یکی دیگر از طبعیت‌دوستان، گفت: طی سال‌های اخیر از یک‌سو عوامل غیرزنده و برخی فعالیت‌های انسان موجب خسارت به پوشش‌های گیاهی و جنگلی در کشور و به‌تبع آن در استان ایلام شده است و از سوی دیگر آفات و حشرات تأثیرات بسیار مخرّبی بر جنگل‌های بلوط استان گذاشته و باعث خشکیدگی درختان شده است.

وی افزود: بی‌شک ادامه این روند امکان تجدید حیات، در جنگل‌های بلوط را ناممکن یا محدود می‌کند که این امر به نابودی بیش از پیش جنگل‌های بلوط می‌انجامد.

       عدم خسارت‌زایی آفات جنگل‌ها در ایلام

حجت‌اله فتحی سرپرست معاون فنی منابع‌ طبیعی استان ایلام در این‌باره گفت: تا زمانی که آفات درختان خسارت‌زا نباشد، اقدامی در خصوص سم‌پاشی جنگل‌ها انجام نمی‌شود.

وی با بیان اینکه برای مثال آفات درختان بلوط در استانهای کرمانشاه، لرستان، آذربایجان غربی خسارت بالایی را به جنگل‌ها وارد می‌کنند، ادامه داد: در این استان‌ها برای مهار آفات از سموم بیولوژیک استفاده می‌شود.

سرپرست معاون فنی منابع طبیعی استان ایلام با تأکید بر اینکه این آفات، در جنگل‌های استان خسارت‌زا نیستند، اظهار کرد: طی سال‌های اخیر مراقبت‌های بهداشتی، پرورشی و مراقبتی انجام شده و همچنین با توجه به بارندگی‌های مطلوب در استان میزان خشکیدگی جنگل‌های بلوط کاهش محسوسی داشته است.

این مسئول با بیان اینکه اکنون شاهد خشکیدگی درختان بلوط در محدوه منطقه چوار و اطراف پتروشیمی، تجریان و پالایشگاه هستیم، ادامه داد: بررسی‌ها در خصوص دلایل این خشکیدگی‌ها در حال انجام است.

فتحی اضافه کرد: بیشترین آمار مربوط خشکیدگی جنگل‌های بلوط در سال 87 تا 89 است که شاهد خشکیدگی 10 درصد از جنگل‌های بلوط در این سال‌ها بوده‌ایم.

این در حالی است که در برخی مناطق استان از جمله شباب، مهدی‌آباد و هلیلان نیز برای تهیه زغال، شاهد قطع درختان و تبدیل آن‌ها به زغال بوده‌ایم و از طرفی گسترش آفات و حشرات در سطح جنگل‌ها نیز خود می‌تواند حیات این جنگل‌ها را به‌خطر بیندازد که با توجه به تأثیرات مهم این جنگل‌ها بر زندگی، از جمله کنترل آب‌های سطحی، جلوگیری از بروز سیلاب، تعدیل آب و هوا و... ضروری است، نهادهای ذی‌ربط جهت مراقبت بیشتر از این جنگل‌ها و جلوگیری از نابودی آن‌ها اقدامات لازم را انجام دهند.

شناسه خبر 19763