شناسه خبر:86272
1403/6/20 14:17:07

رئیس انجمن زبان‌شناسی ایران با بیان اینکه برای سومین‌بار شاهد برگزاری رویداد تابستانی انجمن در دانشگاه بوعلی‌سینا هستیم، خاطرنشان کرد: پیمودن عرصه‌های دانش در دنیا، از مسیر انجمن‌های علمی است.


یازدهمین مدرسه تابستانی انجمن زبان‌شناسی ایران برای سومین‌بار به مدت دو روز از 17 لغایت 18 شهریورماه با حضور اساتید برجسته زبان‌شناسی کشور، دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته‌های دانشگاهی و اعضای انجمن زبان‌شناسی ایران، در دانشکده علوم انسانی دانشگاه بوعلی‌سینا همدان برگزار شد.
برگزاری 17 نشست تخصصی با موضوعات ویژگی‌های ممیز صرفی– نحوی زبان‌های ایرانی غربی، نگاهی به دستورنویسی در زبان فارسی و معرفی دستور نقشی زبان فارسی، آموزش مهارت نوشتن در پرتو علم شناخت، پرتوی نو به ویراست جدید دستور خط فرهنگستان زبان و ادب فارسی، بس نقشمندی ادات «آ-» در فارسی میانه، مشروعیت و مجاورسازی در فساد اقتصادی، کاربرد زبان‌شناسی پیکره‌ای در فرهنگ‌نگاری یا فرهنگ زبان‌آموز پیشرفته فارسی، سازوکار پیدایش عناصر دستوری در زبان‌ها براساس مطالعه موردی نشانه نامعین در فارسی باستان، قطبیت مرحله‌ای در زبان فارسی، تحلیل آماری داده‌های زبانی در نرم‌افزار R، نحو به‌جای تصریف با نمونه‌هایی از وجه‌نمایی، فعل‌سازی و بند‌های شبه‌مرکب، پژوهش‌نویسی در زبان‌شناسی، بازیابی نظام‌های کوششی و جوششی در گفتمان روایی از منظر نشانه‌شناسی هستان‌نگر، تاریخ‌نگاری هخامنشیان در ترجمه، ترجمه و ادبیات پسااستعماری، رویکرد شناختی به الگو‌های بازنمود بیماری با نگاهی به متون علمی و مطبوعاتی و نوشتگان خاص ادبی در این حوزه و استعاره‌های مکان از منظر مطالعات پسااستعماری، از مهم‌ترین برنامه‌های این رویداد بود.
رئیس انجمن زبان‌شناسی ایران و عضو هیئت‌علمی و استاد تمام زبان‌شناسی همگانی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در حاشیه این رویداد با بیان اینکه دانشگاه بوعلی‌سینا برای سومین سال متولی برگزاری این رویداد است، خاطرنشان کرد: انجمن زبان‌شناسی ایران یکی از انجمن‌های علمی زیر پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده و سابقه 30 ساله در این حوزه دارد.
آزیتا افراشی با تأکید بر اینکه یکی از برنامه‌های این انجمن برگزاری مدرسه تابستانی برای ترویج و روزآمدسازی دانش زبان‌شناسی است، عنوان کرد: درحقیقت یکی از مهم‌ترین برنامه‌های این رویداد، اطلاع‌رسانی در حیطه‌های مختلف زبان‌شناسی به افراد علاقه‌مند و به‌ویژه زبان‌شناسان است.
وی با بیان اینکه این رویداد هرساله در قالب مدرسه تابستانی و به میزبانی یکی از شهرستان‌ها برگزار می‌شود، ابراز کرد: همواره به دنبال برگزاری این رویداد در خارج از پایتخت بودیم و اساتید زیادی در این رویداد‌ها حضور داشتند که برخی از آن‌ها نیز از کشور‌های خارجی بودند. حتی میزبان دانشجویان خارجی نیز هستیم؛ به‌طور مثال در رویداد امسال یک دانشجو از اسپانیا در جمع ما حضور دارد که البته ایشان دانشجوی دکتری زبان‌شناسی در ایران نیز هستند.
رئیس انجمن زبان‌شناسی ایران با اشاره به اینکه همواره احتیاج به میزبانی دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی داریم، ادامه داد: البته دو رویداد مربوط به سال‌های گذشته یعنی مدرسه تابستانی دهم و یازدهم به‌دلیل محدودیت‌های مالی توسط دانشگاه‌ها برگزار نشد، اما انجمن این برنامه را به‌صورت خودجوش و با استفاده از هزینه‌های دریافتی از اعضای انجمن بابت حق عضویت، برگزار کرد که مدرسه نهم در شیراز و مدرسه دهم در اصفهان برگزار شد.
افراشی با بیان اینکه در دوره همه‌گیری کرونا توقفی در برگزاری این رویداد تابستانی به‌وجود آمد که به لطف خداوند مجدداً شاهد برگزاری آن هستیم، عنوان کرد: رویداد یازدهم به مدت دو روز بود، اما به دنبال این هستیم که سال‌های آینده زمان برگزاری آن را افزایش بدهیم.
وی از محدودیت‌های مالی انجمن‌های علمی خبر داد و گفت: ازلحاظ علمی ظرفیت بسیار خوبی را به جهت وجود اساتید نخبه داریم و برخی از حاضران در این رویداد فعالیت‌های شغلی خود را تعطیل کرده و گاهی مرخصی گرفته‌اند تا بتوانند در این برنامه حضور داشته باشند.
رئیس انجمن زبان‌شناسی ایران با بیان اینکه مدرسه یازدهم رویدادی است که تنوع موضوعی بسیار خوبی داشته و سعی داشتیم که دانشجویان فارغ‌التحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا را با مفاهیم ارزشمندی آشنا کنیم، افزود: به این هدف نیز دست پیدا کردیم.
افراشی با اشاره به اینکه نکته قابل توجه رویداد مذکور حضور اساتید جوان در کنار سایر اساتید پیشکسوت است، ابراز کرد: به‌طور مثال شاهد حضور آقای دکتر مصطفی عاصی که یک فرد توانمند در این حوزه بوده و از بنیان‌گذاران زبان‌شناسی ایران نیز به‌شمار می‌روند، هستیم.
وی از بازدید از اماکن تفریحی و تاریخی همدان به‌عنوان برنامه‌های جانبی این رویداد خبر داد و گفت: بیش از 60 نفر در این رویداد حضور داشتند که تعدادی از این شرکت‌کنندگان، دانشجویان و اساتید استان همدان بودند.
رئیس انجمن زبان‌شناسی ایران با بیان اینکه گروه زبان‌شناسی دانشگاه بوعلی‌سینا همدان یکی از گروه‌های فعال در سطح کشور است و برنامه‌های متنوعی به میزبانی این دانشگاه برگزار شده، خاطرنشان کرد: یکی از برنامه‌های جانبی که همواره در برنامه‌های استان همدان به آن توجه شده، بازدید از اماکن تاریخی و تفریحی پایتخت تاریخ و تمدن ایران است و در زمستان سال گذشته نیز این دانشگاه میزبان خوبی برای نشست زبان‌شناسی بود و همچنین تأمین محل اسکان شرکت‌کنندگان، تغذیه، سرویس حمل‌ونقل شهری و غیره، از دیگر مصادیق همکاری دانشگاه بوعلی‌سینا در این رویداد است.
افراشی با اشاره به اینکه نهاد‌های علمی خودایستا همواره با موانعی مواجه هستند که یکی از نمونه‌های آن محدودیت‌های مالی برای برگزاری برنامه‌ها است، عنوان کرد: هم‌اکنون انسان‌ها در عصر خودآموزی قرار دارند و با توسعه دانشنامه‌های اینترنتی دسترسی به اطلاعات به سهولت انجام می‌پذیرد که یک نمونه آن استفاده از ویکی‌پدیا است.
وی با بیان اینکه در مراسم افتتاحیه این رویداد نیز به موضوع وجود علم و دانش به‌روز در انجمن‌های علمی اشاره کردم، ادامه داد: اگر پشتوانه مالی داشته باشیم، قطعاً شاهد اقدامات خوب انجمن‌های علمی خواهید بود.
رئیس انجمن زبان‌شناسی ایران با بیان اینکه سال گذشته نیز شاهد برگزاری یک رویداد ملی در حوزه نشانه‌شناسی فرهنگی بودیم که استقبال خوبی نیز از این نمایشگاه صورت گرفت، ابراز کرد: در چندین رویداد ملی نیز مانند همایش روش‌شناسی، هویت ایرانی و بازتاب آن در زبان و ادبیات فارسی، فلسفه برای کودکان در دانشگاه بیرجند و غیره، این انجمن نقش داشته است و از طرفی چندین دوره آموزشی با همکاری دفتر پاسداشت زبان فارسی برگزار کرده‌ایم.
افراشی از چاپ کتاب زبان علم با همکاری فرهنگستان زبان و ادب به‌صورت مشترک خبر داد و افزود: درحال حاضر یک کانال زبان‌شناسی ایران در فضای مجازی داریم که علاقه‌مندان به این حوزه در آن عضو بوده و در بیشتر برنامه‌های عمومی شاهد حضور چشمگیر این عزیزان هستیم. حق عضویت این انجمن سالانه مبلغ 300 هزار تومان است که این هزینه را هم از همه دریافت نمی‌کنیم و آمار غیر رسمی اعضای انجمن، چیزی حدود یک‌هزار نفر است.
وی با بیان اینکه انجمن‌های علمی مانند انجمن زبان‌شناسی نیاز به حمایت دارند و مهم‌ترین مانع ما مسائل مالی است، ادامه داد: در کنار این موضوع، نیاز به یک دفتر کار هم داریم تا بتوانیم برنامه‌های انجمن را به‌طور مستمر پیگیری کنیم؛ افراد به‌کارگیری‌شده در این دفاتر نیز به‌صورت داوطلبانه با انجمن همکاری دارند و حقوقی بابت این موضوع دریافت نمی‌کنند.
* انجمن زبان‌شناسی از انجمن‌های علمی موفق در کشور است
استادتمام گروه زبان‌شناسی دانشگاه بوعلی‌سینا همدان نیز در حاشیه این رویداد با بیان اینکه انجمن زبان‌شناسی یکی از انجمن‌های علمی موفق در کشور است، عنوان کرد: انجمن زبان‌شناسی یک انجمن ملی است که هرساله رویداد مدرسه تابستانی خود را در شهریورماه برگزار می‌کند.
محمد راسخ‌مهند با اشاره به اینکه گروه زبان‌شناسی دانشگاه بوعلی‌سینا برای سومین‌بار متولی این رویداد است، خاطرنشان کرد: در سال‌های 1390 و 1393 نیز شاهد برگزاری این رویداد به میزبانی دانشگاه بوعلی‌سینا در استان همدان بودیم.
وی هدف از برگزاری این برنامه را گردهمایی اساتید زبان‌شناسی و علاقه‌مندان به این حوزه مانند دانشجویان مقاطع تکملیی کارشناسی ارشد و دکترا برشمرد و گفت: به‌روزرسانی اطلاعات اعضای انجمن زبان‌شناسی ایران نیز از دیگر رسالت‌های مهم این رویداد دوروزه است.
استادتمام گروه زبان‌شناسی دانشگاه بوعلی‌سینا همدان با بیان اینکه رویداد یازدهم بیشتر با هدف مباحث دستوری زبان فارسی، خط فارسی و تحلیل گفتمان برگزار می‌شود، ابراز کرد: در کنار این رویداد برنامه‌های جانبی را نیز برای میهمانان محترم مد نظر داشتیم که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به گردهمایی دوستانه و بازدید از اماکن تفریحی و تاریخی این استان مانند آرامگاه بوعلی‌سینا، موزه هگمتانه و غیره اشاره کرد.
راسخ‌مهند با تأکید بر اینکه زبان‌شناسان به‌دلیل موقعیت خوب این استان علاقه‌مند هستند که برنامه‌های انجمن زبان‌شناسی در همدان برگزار شود، ادامه داد: همه کارهایی که انسان انجام می‌دهد، وابسته به زبان است و در حیطه‌هایی مانند علوم اجتماعی، روان‌شناسی، کامپیوتر و غیره نیز تأثیر مستقیمی دارد و حتی در هوش مصنوعی هم ارتباط تنگاتنگی بین زبان شناسی و این علم وجود دارد؛ زبان همواره یک علم رو به رشد بوده و همین ماهیت را همیشه دنبال کرده است.

شناسه خبر 86272