شناسه خبر:47510
1400/8/5 10:01:36

سپهرغرب، گروه شهر: بازیافت فرآیندی است که در طول آن پسماندها و مواد دور ریختنی قابل استفاده مجدد تا حد امکان پردازش و به محصولات جدید تبدیل می‌شود؛ این فرآیند جایگاه بسزایی در شهرهای رو به پیشرفت و پایداری جهان ایفا می‌کند.

در دنیای امروز بازیافت جایگاه خوبی در اذهان عموم مردم پیدا کرده است و شهروندان سراسر جهان از جان تازه‌ای که به کمک این فرآیند در کالبد خسته زمین دمیده می‌شود به‌خوبی آگاهی دارند. در کشورهایی که دارای طرح‌های گسترده برای بازیافت هستند عموماً شهروندان بر اساس این طرح‌ها عمل کرده و تمامی نیروی خود را در راستای پیاده‌سازی بهترین شیوه برای انجام آن به کار می‌برند. با این حال آنچه که در ورای اقدامات فردی بسیار حائز اهمیت است اقداماتی محسوب می‌شود که در مقیاسی بزرگ‌تر و در سطح کل محله‌ها، شهرها و کشورها انجام می‌گیرد.

تصمیماتی که سیاست‌گذاران، برنامه‌ریزان شهری و دولت‌ها در زمینه امر بازیافت اتخاذ می‌کنند تأثیر بسزایی بر نرخ بازیافت شهرها و مناطق وابسته به آن‌ها ایفا می‌کند. در این میان بعضی از شهرهای جهان با ابداع روش‌های جالب و بدیع در این زمینه به گونه‌ای عمل می‌کنند که اطمینان حاصل شود تا حد ممکن ضایعات دور ریختنی آن‌ها به کم‌ترین میزان ممکن کاهش خواهد یافت. در ادامه با چند مورد از برترین شهرهای جهان در زمینه بازیافت آشنا می‌شویم.

  ونکوور

ونکوور، جواهر درخشان کانادا در زمینه بازیافت است که در مدت بیش از یک دهه نرخ بازیافت خود را از 40 به بیش از 60 درصد رسانده و برای خود هدفی 80 درصدی تعیین کرده است. ونکوور این اقدام را با بهره‌گیری از بخشی از اقتصاد دایره‌ای و طرح‌های بدیعی هم‌چون ارائه پاداش‌های خاص به مشاغلی انجام می‌دهد که از مواد بازیافت شده یا چند بار مصرف استفاده می‌کنند.

  سنگاپور

بر اساس شاخص شهر سبز زیمنس، زباله‌های دورریختنی تولید شده در سنگاپور به ازای هر نفر در هر سال به میزان قابل توجهی کم است. هدف این شهر بازیافت 70 درصدی زباله‌ها تا سال 2030 و افزایش مشارکت تجاری در این زمینه با وضع قوانینی است که شرکت‌ها را مسئول استفاده مجدد زباله‌های قابل بازیافتی می‌کند که تولید کرده‌اند.

  کپنهاگ

کپنهاگ با هدف رسیدن به نرخ بازیافت 70 درصدی، از حمایت پرشور مردمان دانمارکی برای کاهش زباله بهره می‌برد. مجموعه‌های خانه‌به‌خانه دستیابی به این هدف را برای شهروندان آن بسیار آسان کرده است و مسئولان شهری در نظر دارند تا سال 2050 کپنهاگ را به شهری بدون زباله تبدیل کنند.

  هلسینکی

هلسینکی علی‌رغم مشکلات جمع‌آوری زباله در ماه‌های یخبندان زمستان، 58 درصد از زباله‌های خود را بازیافت می‌کند. این شهر در سال‌های اخیر اعتبارات زیست‌محیطی خود را بهبود بخشیده و طرح‌هایی برای بازیافت زباله‌های ساختمانی معرفی کرده است.

  کوریتیبا

کوریتیبا، یکی از شهرهای بندری برزیل، که در سال 2010 عنوان شهر پایدار را به خود اختصاص داد، بر طراحی‌های زیست‌محیطی متمرکز است. بخشی از برنامه‌های آن به‌عنوان شهری هوشمند، به چگونگی اولویت‌بخشی به عابران پیاده نسبت به ماشین‌ها اختصاص دارد و شامل فضاهای سبز به‌هم پیوسته و بسیار تأثیرگذار است. این شهر همچنین طرحی با عنوان «مبادله سبز» دارد که به فقرای شهر اجازه می‌دهد زباله‌های جمع‌آوری‌شده توسط آن‌ها (که دو سومش بازیافت می‌شود) را با غذای تازه مبادله کنند.

  دهلی

دهلی علی‌رغم محدودیت منابع در زمینه کاهش ضایعات به موفقیت‌های بسیاری دست یافته است. این شهر در بیش از هزار مدرسه باشگاه‌های زیست‌محیطی ایجاد کرده است که به‌منظور تحت تأثیر قرار دادن شهروندان جوان و تقویت فرهنگ موجود شهر مبنی بر «مصرف دقیق» و نیز بهبود سیاست‌های کاهش زباله، بر اهمیت حفاظت از محیط‌زیست تمرکز دارد.

 

شناسه خبر 47510