رئیس کارگروه ملی گردشگری و صنایع دستی پایدار بنیاد جهانی انرژی ایران مطرح کرد:
تبلیغات و بازاریابی؛ مهمترین بخش زنجیره ارزش گردشگری
در گفتوگو با رئیس کارگروه ملی گردشگری و صنایع دستی پایدار بنیاد جهانی انرژی ایران مشخص شد؛ تبلیغات و بازاریابی، مهمترین بخش زنجیره ارزش گردشگری است که برای معرفی جاذبههای مختلف ایران باید مد نظر قرار گیرد تا ظرفیتهای کشور به مردم جهان معرفی شود.
سپهرغرب، گروه - شهره کرمی:
با ذکر این مقدمه و با توجه به اهمیت تبلیغات برای معرفی ظرفیتهای گردشگری با یکی از اساتید این حوزه گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید:
سیدرضا بهادری با بیان اینکه موضوع تبلیغات و بازاریابی مهمترین بخش زنجیره ارزش گردشگری در هر کشور بهویژه ایران بهحساب میآید، اظهار کرد: بررسی قسمتهای مختلف زنجیره ارزش در ایران بیانگر این است که کشور ما از نظر جاذبهها، محتوای گردشگری و انواع جاذبههای طبیعی، تاریخی، فرهنگی و مذهبی چیزی کم ندارد.
*جای خالی بازاریابی و تبلیغات در گردشگری ایران
وی افزود: در ایران اثرات تاریخی، طبیعی، فرهنگی بسیاری وجود دارد و ما منابع خوبی داریم؛ اما موضوعی که باعث شده همانند دیگر کشورها همچون امارات، ترکیه و آنهایی که منابع کمتری در اختیار دارند، در حوزه گردشگری موفق نباشیم؛ نداشتن بازاریابی و تبلیغات است.
* موفقیت به شرط رعایت راهبردهای علمی در بازاریابی
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه متأسفانه ما سالهاست در این زمینهها مشکل داریم و نتوانستهایم منابع بالقوه گردشگری که در اختیار داریم را بالفعل کنیم، تصریح کرد: اگر استفاده از شیوههای درست تبلیغات، بازاریابی و راهبردهایی که در بازاریابی گردشگری معروف به راهبردهای 7p است و شامل مردم (People)، محصول (Product)، توزیع ( Place)، قیمت (Price)، ترفیع (Promotion)، فرآیندها (Processes) و جایگاهیابی (Positioning) میشود را رعایت کنیم، قطعاً موفق به جذب بیشتر گردشگران خواهیم شد.
بهادری با تأکید بر اینکه میتوان تکتک این راهبردها را مورد استفاده قرار داد و برای آنها برنامهریزی کرد، گفت: همچنین لازم است تبلیغات را از طریق «اینفلوئنسرها» یعنی چهرههای نامدار جهان در حوزههای مختلف ورزشی، هنری و سینمایی که به ایران دعوت میشوند و واقعیت ایران را همچون عربستان به جهان معرفی کنند، رونق داد. البته ما نیز باید از این افراد محتوای مطلوب تولید و در شبکههای اجتماعی بهصورت وسیع منتشر کنیم.
*لزوم سرمایهگذاری تمام استانهای کشور برای تولید محتوای گردشگری
وی با عنوان اینکه اگر تمام استانها و شهرهایی که ظرفیت گردشگری دارند در حوزه تولید محتوا سرمایهگذاری کنند، گام مؤثری در این حوزه برداشته خواهد شد، افزود: میتوان با تهیه کلیپهای کوتاه که در حال حاضر تأثیرگذارترین نوع تبلیغات در دنیا و بستر فضای مجازی محسوب میشوند، برای کشورهای هدف محتوای مناسب تولید کرد و یا از فضاهایی همچون اینفلوئنسر مارکتینگ (راهبردی که کسب و کارها برای تبلیغ محصولات و خدمات خود از طریق مشارکت با کاربران محبوب رسانههای اجتماعی یا وبلاگنویسان بهره میبرند) و سلبریتیهای آنها نیز برای تبلیغ بهره برد.
این فعال گردشگری در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر عربستان با دعوت دو ستاره معروف و محبوب فوتبال جهان رونالدو و مسی به تیم فوتبال خود، از ظرفیت آنها برای تبلیغات گردشگری عربستان بهره میگیرد.
بهادری با بیان اینکه ما در این سالها در این حوزه خیلی ضعیف عمل کردهایم، تأکیدکرد: متأسفانه هنوز نتوانستهایم ایران واقعی و جذابیتهای آن را با شیوههای درست تبلیغاتی به دنیا معرفی کنیم.
وی در ادامه گفت: قسمتی از این مسئله به بخش دولتی بهخصوص وزارت گردشکری که متولی این امر است بازمیگردد؛ البته چند ماهی است که با حضور دکتر مسلم شجاعی که فردی متخصص در این حوزه است، شاهد اتفاقات خوبی هستیم.
رئیس کارگروه ملی گردشگری و صنایع دستی پایدار بنیاد جهانی انرژی ایران در ادامه با اشاره به اینکه دکتر شجاعی اخیراً رویداد رودشو را برای معرفی ظرفیتهای گردشگری ایران در کشورهای آسیایی برگزار کرده، ابراز کرد: این رویداد برای آژانسها و تورگردانها برگزار شد تا بهصورت چهره به چهره با تورگردانهای کارگزار آن کشورها ارتباط گرفته و اقلام تبلیغاتی را در اختیار آنها قرار دهند.
بهادری با تأکید بر اینکه اگر این رویدادها در کشورهای مقصد بیشتری برگزار شود، در آینده شاهد افزایش و رشد چشمگیر گردشگری در کشور خواهیم بود افزود: متأسفانه این تبلیغات و بازاریابیها همیشه تحت تأثیر مسائل سیاسی، ایرانهراسی و اسلامهراسی قرار میگیرد.
وی با عنوان اینکه این ضعف بسیار بزرگی است که سالهاست با آن مواجهیم و بهدلیل تبلیغات دروغین رسانههای غربی علیه کشور ما ایجاد شده تصریح کرد: چهره سیاهی که از ایران و تروریست خواندن آن که به دروغ به دنیا نشان داده شده؛ دید بسیار منفی از کشور ما نزد تمام مردم کشورهای هدف گردشگری، ایجاد کرده است.
این استاد دانشگاه در ادامه افزود: حتی مردم کشور مسلمانی مثل ترکیه که در یک محدوده با ما قرار دارند، برای سفر به ایران با چالش مواجه هستند و بیشتر آنها دلیل عدم سفر خود را خطرناک بودن ایران بیان میکنند، این موضوع در کشورهای دوردست نیز صدق میکند.
بهادری با بیان اینکه برخی کشورها سالهاست که ایران را با عراق اشتباه میگیرند، توضیح داد: بهدلیل اینکه ایران در غرب خاورمیانه است و در جنگی که اسرائیل به راه انداخته، از غزه دفاع میکند و بهگونهای در سرخط اخبار دنیا قرار گرفته، باعث شده تا افراد احساس کنند ایران بسیار ناامن است.
وی در ادامه عنوان کرد: برعکس این موضوع را من که سابقه 24 ساله در حوزه گردشگری دارم شاهد بودهام که وقتی گردشگری به ایران سفر میکند و از نزدیک ایران و مردمش را میبیند آن جمله معروف که ایرانیها مهماننواز هستند را به کار میبرد.
این استاد دانشگاه افزود: همه این موارد نشان میدهد که ما باید در خصوص تبلیغات در حوزه گردشگری کار کنیم اما متأسفانه در برابر هجمههای ایرانهراسی و اسلامهراسی مطرحشده در دنیا هیچ دفاعی نداریم.
بهادری با اشاره به اینکه راجع به این موضوع بارها با مسئولان مختلف صحبت کردهام، گفت: ما شبکههای اجتماعی پرمخاطب مختلف در اختیار داریم که میتوان عموم مردم ایران را بسیج کرد و از آنها کمک خواست تا با گوشی همراه خود تولید محتوا کنند و هر کس به سهم خود صفحهای در اینستاگرام یا یوتویوب ایجاد کند.
وی با اشاره به اینکه در یوتویوب بیش از سه میلیارد اکانت فعال وجود دارد و بستر مناسبی برای تبلیغات گردشگری است، اظهار کرد: دیگر نرمافزارها مثل تیکتاک که جهانی است یا فیسبوک که در کشوهای غربی مورد استفاده قرار دارد فضای مناسبی برای ایجاد صفحههای قوی گردشگری و تبلیغات است.
وی تأکید کرد: البته بخشی از این تبلیغات باید توسط بخش خصوصی مانند آژانسها، فعالان گردشگری و افرادی که به چندین زبان زنده دنیا مسلط هستند اتفاق بیافتد.
این فعال گردشگری تصریح کرد: البته اینجا دولت باید تسهیلگر باشد نه مانع ایجاد کند، درخصوص مباحث امنیتی نیز لازم است افراد ذیربط آگاه باشند که این موضوع به نفع کشور است.
بهادری ادامه داد: هرچه بیشتر در شبکههای اجتماعی پرمخاطب حضور داشته باشیم و از این فضای رایگان و شیوههای قوی تبلیغاتی بهره ببریم، قطعاً منافع آن برای همه مردم ایران و همه ذینفعان حوزه گردشگری خواهد بود.
*تبلیغات گردشگری مردمیسازی شود
وی با تأکید بر اینکه تبلیغات گردشگری را باید مردمیسازی کنیم، گفت: بدان معنا که صداوسیما باید پای کار بیاید و برنامههای ویژه گردشگری را بهصورت مسابقه برگزار کند.
وی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به اهمیت آموزش در خصوص تاریخ گذشته ایران به دانشآموزان برای موفقیت در حوزه تبلیغات، افزود: در 70 مدرسه یزد سعی شده دانشآموزان را از طریق پخش مستند «هفترخ ایران» با تاریخ کشور آشنا کنیم، بهدنبال آن هستیم تا برای تبلیغ و معرفی یزد مسابقاتی برگزار و سپس به برترین آنها و فیلمی که بیشترین بازدید را داشته جایزه اهدا کنیم.
امروزه تبلیغات و بازاریابی دو اصل مهم برای رونق هر صنعت و فعالیت محسوب میشود که بستر فضای مجازی و اینترنت این امکان را برای همه افراد جامعه فراهم میکند تا بتوانند در خصوص محصولات، آداب و رسوم، بناهای تاریخی و یا جاذبههای گردشگری موجود در سراسر دنیا مطلع شوند.
متأسفانه تاکنون جاذبهها و ظرفیتهای گردشگری کشور ما آنگونه که باید در چنین فضاهایی معرفی نشدهاند، این در حالی است که میتوان از ظرفیت دانشجویان خارجی، سفارتخانههای ایران در دیگر کشورها نیز استفاده کرد و باتکرار و بیان ظرفیتهای موجود ایران گردشگران بسیاری را جذب کرده و ایجاد اشتغال و ارزآوری کرد.
نکته قابل توجه در این خصوص این است که باید برنامهریزی لازم مد نظر قرار بگیرد و همه جوانب مورد نیاز این حوزه با مشورت از متخصصان گردشگری کشور بررسی شود و جوامع هدف گردشگری همواره مورد نظارت قرار گیرند تا تعادل این مقاصد گردشگری در حوزههای مختلف حفظ شود.
شناسه خبر 85237