مدیران پشت میزنشین مانع جدی تحول در استان؛
اگر کاری کردید و مردم راضی بودند، موفق شدهاید
استاندار همدان گفت: وقتی اقدامی که انجام میدهیم موجب رضایتمندی مردم نمیشود، مشخص است که مشکل دارد؛ حالا یا درست اولویتبندی نشده و یا ما در مسیر درست نیستیم. مدیر باید با کمترین اعتبارات بیشترین رضایتمندی را بهدست بیاورد و مدیری خلاق است که با کمترین نیرو و تجهیزات، بزرگترین کارها را رقم بزند.
حمید ملانوریشمسی روز چهارشنبه در شورای اداری استان همدان که با حضور جمعی از مدیران، مسئولان و افراد صاحبنظر در بخشهای مختلف در سالن همایشهای استانداری برگزار شد، بیان کرد: شورای اداری بزرگترین مجمع بحث و تبادل نظر پیرامون مسائل استان است؛ بنابراین این شورا را جدی بگیرید، با حساسیت و انگیزه زیاد در جلسات حاضر شوید و برنامهمحور باشید.
وی سپس تصریح کرد: نخستین وظیفه ما نظارت و ارزیابی عملکرد دستگاهها و نقش دیگرمان، همافزایی برای هماهنگی ارکان دولت است؛ شورای اداری بهترین محل برای رخداد این دو مهم است.
استاندار همدان در ادامه با این بیان که شعار دولت «وفاق ملی و توجه جدی به عدالت و انصاف» است، افزود: این دو مهم محقق نمیشود، مگر اینکه در کنار هم با یک گفتمان واحد، تلاش کنیم تا مسائل کشور و مردم حل شود.
ملانوریشمسی با تأکید بر توجه به اهمیت شورای اداری، تصریح کرد: جلسات شورا باید مسئلهمحور پیش برود؛ اینکه امروز از دو مدیر خواستیم گزارش ارائه کنند و قبلاً به اطلاع آنها نرسیده بود، یک کار تعمدی است. از این به بعد بدون اطلاع قبلی از مدیران خواهیم خواست در هفت دقیقه به ارائه گزارش عملکرد حوزه خود بپردازند؛ وقتی بنده مدام میگویم مدیر پشت میز نشین نمیخواهم، معنایش همین است. مدیری که آمادگی نداشته باشد در این جلسات مشخص میشود که میدانی و عملیاتی نیست! بنابراین اگر میخواهید موفق باشید، یک فلش از اطلاعات داشته باشید تا بتوانید طبق آن مسلط به ارائه عملکرد وضعیت دستگاه متبوع خود بپردازید.
وی سپس با این بیان که تا نظم و انضباط در کار نباشد کار پیش نمیرود، سخنان خود را در این بخش به پایان برد.
استاندار همدان در ادامه بیان کرد: بنده از روز اول در جلسات تأکیدم بر این بود که برنامهمحور پیش برویم و کار مدیر تحولی، نوآورانه و خلاقانه باشد؛ چراکه یقیناً کار درست بدون برنامه علمی و منطقی و استفاده از نظر متخصصان و نخبگان، پیش نمیرود و البته موجب روزمرگی و دلسردی مردم میشود.
ملانوریشمسی گفت: وقتی اقدامی که انجام میدهیم موجب رضایتمندی مردم نمیشود، مشخص است که مشکل دارد؛ حالا یا درست اولویتبندی نشده و یا ما در مسیر درست نیستیم. مدیر باید با کمترین اعتبارات بیشترین رضایتمندی را بهدست بیاورد و مدیری خلاق است که با کمترین نیرو و تجهیزات، بزرگترین کارها را رقم بزند.
وی سپس با تأکید بر اینکه نیاز است مدیران در برنامهریزیهای خود تفاوت نقشه و برنامه را دانسته و مطابق آن شناسایی، اولویتبندی و ظرفیتشناسی کنند، تصریح کرد: کار ستاد توسعه و پیشرفت اجرایی بوده و مبتنی بر امور اقتصادی و سرمایهگذاری است. در این ستاد محور فعالیت ما از بین بردن کاغذبازی اداری، ایجاد تفکر توسعهای در مدیران دستگاهها و مردم و جذب سرمایهگذار بخش خصوصی در بخشهای مختلف تولید از علم تا اقتصاد است.
استاندار همدان سپس نقشه جامع تحول استان را نشانگر اندیشه دولتمردان در استان خواند و بیان کرد: ما میخواهیم این نقشه آبرو و اعتبار استان شده و تا پایان سال کار تدوین آن تمام شود؛ خوشبختانه تاکنون نظام مسائل احصا و چالشها شناسایی شده، بنابراین باید با دید تهیه نقشه، تصمیمسازیها صورت بگیرد.
ملانوریشمسی با این بیان که نقشه جامع استان و اقداماتی که در پی آن صورت میگیرد قطعاً آسیبها را کاهش میدهد و به لطف خداوند بزرگ قول میدهم بهزودی دیگر آمار بالای خودکشی و طلاق را در استان نبینید، توضیح داد: امیدوارم بتوانیم درب زندانها را ببندیم؛ چراکه اگر آسیبی صورت میگیرد، بهدلیل فقدان برنامه است. من از بردن نام آسیبها اکراه دارم، اما قول میدهم با این برنامه در استانی که پشتوانه تاریخی و تمدنی عظیمی دارد، بتوانیم نفسی تازه بدمیم.
وی سپس با ابراز تأسف از وضعیتی که در برخی موارد برای مردم و جوانان در استان وجود دارد، گفت: مدیران باید به میان مردم بروند، جادهها، مدارس، دانشگاهها، کارگاههای تولیدی، زمینهای کشاورزی و غیره؛ هر مدیری به محلهای تحت مدیریت خود سر بزند، فاصله خودش را با مردم کم کند و از نزدیک در جریان امور قرار بگیرد.
استاندار همدان سپس با اشاره به بازدید خود از خوابگاه دانشجویی دانشجویان دکتری، اعلام کرد: من در این بازدید واقعاً و از صمیم قلبم، تأسف خوردم؛ صحنههایی که در آنجا میدیدم برایم قابل باور نبود! یک درب نردهای نیمهباز را در ورودی کتابخانه خوابگاه قفل زده بودند! وقتی علت را پرسیدم، گفتند دانشجویان صندلی را خارج میکنند، این قفل را زدهایم که صندلی را نبرند! باید تأسف خورد که اینطور با سرمایه مملکت برخورد میکنید، دانشجوی دانشگاه بوعلیسینا را محدود کردهاید که صندلی را نبرد؟ خب ببرد! اصلاً آن صندلی چقدر ارزش دارد که این کارها را میکنید؟ تاسفآور است که به جوان احترام نمیگذارید، بعد میگویید چرا میآید در خیابان داد میزند! من هم بودم وقتی احترام نمیدیدم، این کار را میکردم. وضعیت باشگاه از کتابخانه بدتر بود؛ اگر در آنجا چراغی روشن نبود، تصور میکردید وارد منطقه جنگزده مخروبه شدهاید! محوطه پُر از علف، خاک، آشغال و شبیه بیابان... بعد توقع دارید شهر توسعه و رشد پیدا کند؟ مگر قرار است تا چه زمانی پشت این میزها بمانیم که کار نمیکنیم؟
ملانوریشمسی ادامه داد: تأکید گام دوم انقلاب بر «نگاه به جوانان» است؛ اینطور به جوان تحصیلکرده همدانی نگاه میکنید؟ حاجقاسم مگر چندساله بود که فرمانده شد؟ سردار همدانی چطور؟ 20 سالهها و 30 سالهها فرمانده لشکر شده و کشور را بلند کردند، آنوقت ما در تأمین بدیهیترین حق جوانان اینطور چشممان را بستهایم؟ تأسفآور است.
وی اضافه کرد: اینطور مدیریت کردهاید که مردم شهرستان کبودراهنگ و بهار در زمینهای وقفی زندگی میکنند و حلال و حرامشان مخلوط شده! اینطور مدیریت کردهاید که پروژه 48 هکتاری فضای سبز به معضل تبدیل شده، فرودگاه تعطیل شده، مسکن به مشکل خورده و غیره.
استاندار همدان با این بیان که نگاه من رو به جلو است و کاری به قبل ندارم، اعلام کرد: دست همه کسانی که تلاش کردهاند، درد نکند، اما هرکس خرابکاری کرده، باید جواب بدهد.
ملانوریشمسی خطاب به مدیران استان، تأکید کرد: مدیران ناکارآمد زیر دست خود را که عرضه و توان پاکسازی یک محوطه دانشجویی را ندارند، کنار بگذارید؛ هرکس نمیتواند کار انجام بدهد، جایش اینجا نیست. من مجدد از دانشگاه بازدید میکنم تا ببینم وضعیت چطور است، البته برنامهام برای همه بخشها همین است.
وی با بیان اینکه ما باید وابستگی به نفت را قطع کرده و به چاه نفتهای واقعی و عمیق خود روی بیاوریم، تصریح کرد: هگمتانه، گنجنامه، غار علیصدر، باباطاهر، کشاورزی، دانشگاه و غیره چاههای نفت بزرگ در استان هستند که باید از آنها به نفع مردم و استان بهره برد.
استاندار همدان با ابراز انتقاد از مدیران پشن میز نشین استان، گفت: ما حضور میدانی و نظارت بر کار نداریم و منابع را هدر میدهیم؛ اینطور نمیشود کار کرد.
ملانوریشمسی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به موقعیت و جایگاه رسانه در دنیای فعلی، ابراز کرد: امروز همهچیز بر بستر هوش مصنوعی است؛ باید خود را با علم و فناوری همراستا کنیم تا عقب نیفتیم. امروز سواد دیگر خواندن و نوشتن نیست، سواد رسانه و مهارت است. ما در ابتدای انقلاب بیسواد داشتیم که بنا به دستور امام راحل نهضت سوادآموزی راه افتاد تا بیسوادی ریشهکن شود، احیای نهضت سوادآموزی باید دنبال شود، اما نه بر محور خواندن و نوشتن، بلکه برای آموختن سواد رسانهای و مهارت. بسیاری از ما یک مهارت نه گفتن نداریم! مهارت سادهای که بسیاری از مشکلات را حل میکند؛ بنابراین تأکید من آن است که به این سمتوسو حرکت کنیم.
وی سپس با تأکید بر لزوم بهرهگیری از ظرفیت اصحاب رسانه که همه بالا و پایینهای مدیران، دولتها، عملکردها و غیره را در دورههای مختلف دیده و تبدیل به کارشناس حوزه خود شدهاند، افزود: علاوهبر ظرفیت اطلاعرسانی و تبیین رسانه، از نظرات تخصصی اصحاب رسانه استفاده کنید؛ ما هم مقرر کردهایم در تمام کارگروهها یک نفر از جامعه رسانهای عضو شود تا جدا از کار رسانهای، تخصص و دانش آنها به کار گرفته شود.
استاندار همدان این را هم گفت که به ارتباط دوسویه با مردم کمک کنید که باعث امیدآفرینی و اعتمادسازی میشود، اگر جوان امید نداشته باشد، به فکر خروج از کشور میافتد؛ آنوقت دیگر کاری نمیتوان کرد.
ملانوریشمسی ناامیدی و بیاعتمادی را بزرگترین چالش نظام خواند و افزود: وقتی ناامیدی بر جامعه سایه بیندازد، جوان و نظام مدیریتی ما لطمه میبیند؛ بنده تأکید بر حضور دانشآموزان و دانشجویان صاحب اختراع و نخبه در کنار مدیران دارم تا دیده و شنیده شوند و ایدهها و تولیدات آنها تجاریسازی شود.
وی ادامه داد: جوانان و نوجوانان ورزشکار، کارآفرین، نخبه و اهل فکر باید در کنار ما باشند تا احساس امید و آرامش کنند و امیدوار شوند که اگر امید بیاید، ازدواج و فرزندآوری هم قوت میگیرد، کسی دنبال اعتیاد نمیرود و مشکلات حل میشود؛ اما رسیدن به این نقطه محصول کار جمعی است.
استاندار همدان برنامهمحور بودن، میدانی و عملیاتی بودن، نظارت و دقت، مشارکت و تعامل و انسجام و وفاق را شرط مدیرت کارآمد در استان توصیف کرد و گفت: استان همدان نیاز به ارتقای سطح قدرت خطرپذیری مدیران دارد، دستگاههای نظارتی و قضائی هم مانع نیستند و تمایل به توقف کارها ندارند، با یکدیگر هماهنگ باشید تا هم کار مردم راه بیفتد و هم گرفتار نشوید.
ملانوریشمسی در پایان سخنانش با این بیان که همه دستگاههای نظارتی و قضائی هم دنبال موفقیت دولت و حل مسئله هستند، افزود: بنابراین اینقدر نترسید و مردم را نترسانید و خطرپذیر و قانونمدار باشید.
بهرهگیری از هوش مصنوعی در تصمیمگیریها، رمز ماندگاری در دنیای کنونی
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان نیز با این بیان که فرهنگ مردم تغییر نخواهد کرد مگر اینکه خودشان بخواهند، عنوان کرد: تدوین نقشه جامع تحول و پیشرفت استان از تکالیف محوله ریاست محترم جمهوری به استاندار همدان بهعنوان نخستین استان بود که اجرای آن متأثر از فناوری روز دنیا و محیط پیرامونمان خواهد بود.
سیدمجتبی حسینی سپس با تحلیل نقشه جامع استان، خاطرنشان کرد: تکثیر وضع موجود، رشد تلقی میشود، اما پیشرفت فراتر از آن بوده و کیفیتبخشی رشد را هدف قرار میدهد؛ واژه مهم دیگر تحول است که به معنای حفظ ارزشهای کارآمد و استقرار سیستمهای نوین دنیا بوده و در این نقشه مورد توجه است.
وی افزود: دو نسخه تجویزی و پیشکنشی در تصمیمسازیها مورد توجه است که اولی بعد از وقوع مسئله و دومی قبل از وقوع آن مورد استفاده قرار میگیرد که قاعدتاً پیشبرنده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان تصریح کرد: ما عصر کشاورزی را پشت سر گذاشته و در عصر VUCA (مبهم، پیچیده، نسبی) قرار داریم که برای بهره بردن از آن، لزوم تمرکز بر فناوریهای همگرا NBIC حس میشود.
حسینی با اشاره به تأکید رهبر انقلاب بر لزوم بهرهگیری از هوش مصنوعی، گفت: مطابق ارزیابیها ایران در کاربری هوش مصنوعی آخرین کشور دنیا است؛ در بخش علمی رتبههای خوبی داریم، اما در استفاده از هوش مصنوعی متأسفانه عقب هستیم.
وی با اشاره به کاربردهای هوش مصنوعی در جهان امروز، متذکر شد: پرینت سهبُعدی ساختمان، پرینت گوشت قرمز و خودروی بدون راننده، ازجمله سه اقدام مهم هوش مصنوعی است که در جهان انجام شده و ظرفیتهای عظیم این بخش را نشان میدهد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان با بیان اینکه اتکا به فناوری مصنوعی بسیاری از شغلها را از بین خواهد برد، اظهار کرد: تصمیمگیریها باید براساس این تغییرات باشد تا بتوان حرفی برای گفتن داشت.
حسینی با تأکید بر اینکه امروز یادگیری صرف بدون بهروز کردن آن ذهن را کانالیزه میکند، ابراز کرد: یادگیریزدایی کارساز است و باید به این سمت برویم.
وی با اشاره به تکالیف محوله استاندار به مدیران، یادآوری کرد: تدوین نقشه جامع تحول و پیشرفت استان، برش استانی برنامه هفتم پنجساله پیشرفت کشور، برنامه عملیاتی دستگاههای اجرایی و ستاد توسعه و پیشرفت استان، ازجمله این موارد است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان ادامه داد: تشکیل کارگروه تهیه و تدوین نقشه، تشکیل 16 کارگروه، برگزاری جلسات تبیین موضوع، تهیه فرمت و چارچوب، آغاز فرآیند تدوین نقشه، نظارتِ بر عملکرد کمیتهها و تلفیق نهایی توسط کمیته تلفیق، ازجمله مواردی بوده که باید انجام شود که البته بخشی از آن انجام شده است.
حسینی در پایان به فرآیند اجرای کار نیز اشاره و اعلام کرد: تبیین وضع موجود (با تهیه اطلاعات و آمارهای پایه و روندهای نرخ رشد)، توجه به نقشهای کلیدی بخش در برنامه هفتم (با تهیه شاخص در هر قسمت)، تحلیل بخش (با تحلیل وضع موجود)، ارزشهای بنیادین (با تکیه بر نقاط عطف و اولویتهای استان)، تعیین اهداف کیفی هر بخش، تدوین اقدامات و درنهایت تعیین سرمایهگذار مورد نیاز اجرای نقشه، ازجمله این اقدامات است.
15 هزار متر مربع آزادسازی رودخانهها
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان نیز در این جلسه با بیان اینکه بارندگی امسال 53.8 میلیمتر بوده، عنوان کرد: میزان بارندگی در سال گذشته 63.9 و در بلندمدت 90.7 بوده که میزان بارش امسال نسبت به سال گذشته 15 درصد و نسبت به بلندمدت 41 درصد منفی است.
رضا اخلاصمند خاطرنشان کرد: بیشترین وسعت حوزه آبریز استان در فلات مرکزی با 53 درصد، حوزه آبریز کرخه با 30 درصد و مابقی در سپیدرود بزرگ است؛ استان همدان نیز در سرشاخه آبریزها بوده و اگر بارندگی خوب باشد، مشکلی نخواهد داشت.
وی بیان کرد: ما در استان هفت محدوده مطالعاتی داریم که اُفت آبهای زیرزمینی متوسط این محدودههای مطالعاتی حدود 2.8 متر است.
این مقام مسئول با این بیان که حدود 50 درصد از ظرفیت سدها نیز پُر است، گفت: آبرسانی از تالوار به همدان که خارج از استان است نیز یک پروژه استراتژیک بوده و یکی از پروژههای مهم اجرایی است که بالای 90 درصد پیشرفت فیزیکی با سه ایستگاه پمپاژ دارد.
اخلاصمند با قدردانی از تلاش دستگاههای استان در جهت آزادسازی رودخانه عباسآباد، ابراز کرد: 22 هزار متر لایروبی و 15 هزار متر مربع آزادسازی رودخانهها نیز انجام شده و سد خرمرود با بیش از 85 درصد پیشرفت فیزیکی، انسداد چاهها، نصب کنتورهای هوشمند و غیره، ازجمله اقداماتی بوده که در طول این مدت صورت گرفته است.
همدان میزبان اعضای اکو و معرفی ظرفیتها در بخش سلامت
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان نیز در این جلسه با اشاره به تشکیل مرکز مطالعات تمدنی غرب کشور، بیان کرد: با سفر وزیر میراث به استان این موضوع مطرح شده و پس از آن از استانهای لرستان، کردستان، کرمانشاه و ایلام دعوت شد تا مرکز مطالعات به میزبانی همدان تشکیل شود.
محسن معصومعلیزاده خاطرنشان کرد: تدوین دستورالعمل و شیوهنامه، تدوین چشمانداز متناسب، برنامهریزی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت، اجراییسازی پروژههای تعریفشده و کنترل و ارزیابی اتفاقات، ازجمله اقداماتی بود که در طول این مدت انجام گرفت.
وی ادامه داد: سه کارگروه ملی، منطقهای و استانی نیز مبتنی بر این موضوع تشکیل شده و هفته قبل جلسهای با وزیر محترم میراث درخصوص ردیف آن تشکیل دادیم که تحویل مجلس شورای اسلامی شد؛ اکنون نیز در مرحله صدور احکام و تشکیل ساختار قرار دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در خصوص برگزاری همایش بینالمللی هگمتانه نیز توضیح داد: موقعیت همدان از دیدگاه تاریخی و تمدنی و ثبت جهانی هگمتانه، قدم بعدی برای نشان دادن ظرفیتهای موجود تاریخی و گردشگری به جهان بوده که ضمن برگزاری این همایش با حضور کشورهای مختلف، درصدد محقق کردن آن هستیم.
معصومعلیزاده با این بیان که استاندار محترم میخواهد در آینده نزدیک همدان بهعنوان مقصد گردشگری غرب کشور مطرح شود، تصریح کرد: 20 درصد گردشگرانی که به کشور وارد میشوند، گردشگر سلامت هستند که با توجه به ظرفیت همدان در بخشهای فنی، اقلیمی و نیروی متخصص انسانی در خردادماه میزبان اعضای اکو خواهیم بود تا به معرفی ظرفیتهای همدان در بخش سلامت بپردازیم و پس از آن جلسات ارتباط شرکتها باهم و مواردی از اینقبیل شکل میگیرد.
وی با این بیان که برگزاری دومین کنگره ملی دیپلماسی ملل در همدان نیز در دست برنامهریزی است که با حضور 15 سفیر در راستای معرفی ظرفیتهای فرهنگی، گردشگری و علم و فناوری رقم خواهد خورد، از حضور استان همدان در نمایشگاه گردشگری سلامت خبر داد و سخنان خود را به پایان رساند.
شناسه خبر 89782